Rómom udelili ceny za ľudskosť

Po prvýkrát v histórii Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity udelil cenu za ľudskosť. Ceny trom Rómom a dvom Nerómom pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, ktorý bol 10. decembra, slávnostne odovzdala splnomocnenkyňa vlády Anina Botošová v bratislavskom Miestodržiteľskom paláci. "Zaslúžia si náš obdiv. Myslím si, že toto oceňovanie sa stane tradíciou a aj v budúcnosti budeme môcť udeľovať ceny bez rozdielu či je to Róm alebo Neróm," uviedla Botošová.

12.12.2007 20:05
Rómovia, deti Foto: ,
Rómovia, deti
debata

Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity sa rozhodol upozorniť verejnosť na to, že žijú medzi nami ľudia, ktorí svoj život zasvätili Rómom a preukázali voči nim svoju ľudskosť.

Cenu získal Michal Pačan, ktorý zachraňoval životy obetí požiaru v Krompachoch. Ďalšou ocenenou bola Jana Hanečáková, riaditeľka školy v obci Lomnička, v ktorej žije 99 percent Rómov. Podarilo sa jej tu zrekonštruovať priestory starej nevyhovujúcej školy, ktorá dnes ako jediná na Slovensku začala realizovať výnos Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, na základe ktorého môžu deti zo sociálne slabých rodín dostávať stravu a školské potreby a ich rodičia motivačné príspevky. Začal tu aj projekt Dobrota a láska pre Rómov.

Kňaz don Peter Bešenyei je spoluzakladateľom rómskej púte, ktorá sa koná každoročne prvú augustovú nedeľu v Gaboltove. Má veľkú zásluhu na založení Informačného a poradenského centra Rómov v Bardejove a je tretím oceneným za ľudskosť.

Cenu udelili aj primárke oddelenia onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach, prezidentke Spoločnosti detskej onkológie v Košiciach, Irine Oravkinovej. Rómske deti zo sociálne znevýhodneného prostredia tvoria veľkú časť jej pacientov.

Piatu cenu si prebral riaditeľ Súkromnej združenej školy v Kremnici, inžinier Ján Hero. Cenu získal za obetavosť a angažovanosť v práci s rómskou komunitou a vytváranie pozitívnych vzťahov medzi Rómami a majoritou. Od roku 2001 zastupuje Slovenskú republiku v expertnej komisii Rady Európy pre Rómov a kočovníkov v Štrasburgu.

Úrad splnomocnenkyne vlády organizuje novinársku súťaž v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti – Baroro. Prvý ročník vyhlásila na tomto slávnostnom oceňovaní riaditeľka nadácie, Alena Pániková. Mottom sa stalo rómske príslovie: Malý kamienok môže prevrátiť aj veľký voz.

Na slávnostnom odovzdávaní cien sa zúčastnil aj podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny, Dušan Čaplovič. Súčasťou večera bolo vystúpenie mladého nadaného huslistu Karola Daniša, víťaza prestížnej svetovej súťaže mladých huslistov Louisa Spohra v nemeckom Weimare a speváckeho súboru CESPOM. Organizátori pripravili aj predajnú výstavu remeselných prác rómskych detí z viacerých lokalít Slovenska, ako aj výstavu kresieb detí z Lunika IX.

debata chyba