Ficovi ľudia vedeli o raste cien pozemku

O pozemku s vinicou Roberta Fica vedeli premiérovi najbližší ľudia ešte pred kúpením, že jeho cena prudko rastie. Je pravdepodobné, že o tom vedel aj samotný premiér. Jeho stranícky kolega Dušan Muňko teraz zrejme nechtiac prezradil, že o náraste cien hovorili ešte pôvodnej reštituentke z Nového Mesta.

15.12.2007 08:42
Vinice v lokalite Ahoj Foto: ,
Vinice v lokalite Ahoj, kde má pozemok premiér Robert Fico.
debata

„Prvé pozemky boli od nej kúpené v roku 1993, 1994, 1995. Tak, ako boli vydávané, boli predávané. Jej slobodnou vôľou bolo, že ich predávala. Napriek tomu, že bola upozornená, že pozemky budú ďaleko drahšie. Predávala aj štátu. Odporučili sme jej, aby to nerobila, žiaľ, bolo to jej slobodné rozhodnutie. Povedala, čo je doma, to sa počíta,“ hovorí Muňko.

Príbeh Ficovej vinice v Bratislave sa začal práve v deväťdesiatych rokoch, keď reštituentka z Nového Mesta za pomoci právničky Anny Čukanovej získala pozemky po svojich predkoch v Bratislave. Čukanovej neskôr predala 26-tisíc štvorcových metrov za 200-tisíc a tá ich v roku 2002 rozparcelovala na desiatky parciel a predávala. Mali to byť stavebné pozemky. Niekoľko parciel kúpila rodina Dušana Muňka a osemárovú časť získal Robert Fico za 37-tisíc korún. Keď opozičná SDKÚ upozornila, že táto cena za stavebný pozemok v hlavnom meste bola v roku 2002 mimoriadne výhodná, Fico tvrdil, že tam stavať nikdy nebude a pozemok ostane vinicou.

Bude vinič pestovať aj rodina Dušana Muňka? " Dnes sú tam vinice a predpokladám, že ďalších desať rokov tam vinice budú. Čo sa týka mojej rodiny, je to na rozhodnutí mojich dcér. Je ich slobodné rozhodnutie, či kúpia pozemky v Tatrách, alebo na Rodose, je to ich podnikateľský zámer," vysvetľuje Muňko.

Na cene pozemkov nevidí nič zlé. „Premiér kúpil pozemok, ktorý kúpili ďalší tridsiati za rovnakú cenu, lebo to pani doktorka predávala.“

Muňko bol neskôr v priamom kontakte nielen s právničkou, od ktorej pozemky kupovala jeho rodina a Robert Fico, ale aj s pôvodnou reštituentkou z Nového Mesta. V roku 2002 právnička Čukanová znova pomáhala reštituentke, ktorá ju splnomocnila, aby za ňu spolu Muňkom vystupovali vo všetkých konaniach pred pozemkovým fondom. Muňko je dnes štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia, ale o tom, čo pre reštituentku robil, hovoriť nechce. „O veciach do roku 2002 sa nemusím vyjadrovať, lebo som podnikal, mal som zamestnaných 1 800 ľudí. Moje dcéry podnikajú, kupovali pozemky, kupujú, predávajú,“ vysvetlil.

debata chyba