Fico: Predaj SPP = najväčšie zlodejstvo

"Predaj SPP, to bolo absolútne najväčšie zlodejstvo, aké sa udialo na Slovensku," zopakoval po rokovaní koaličných lídrov premiér Robert Fico. šéfovia vládnych strán zatiaľ nevyriešili spor o kompetencie pri rozdeľovaní eurofondov, nezhody tiež pretrvávajú v názore na obmedzenie poslaneckej imunity. "Pokiaľ ide o návrh zákona o pomoci poskytovanej z fondov Európskeho spoločenstva, ďalší postup bude ešte predmetom rokovania," povedal Fico.

15.01.2008 13:10
Robert Fico, Anna Malíková a Vladimír Mečiar Foto:
Predseda Smer-SD a premiér Robert Fico (vľavo), podpredsedníčka SNS Anna Malíková a šéf HZDS Vladimír Mečiar po rokovaní koaličnej rady.
debata

Nezhody o kontrolu nad eurofondmi vyvolali úvahy o presune kompetencií na Úrad vlády, ktorý politicky ovláda práve Ficova strana. Takýto návrh ostro odmieta SNS Jána Slotu, keďže v súčasnosti má fondy na starosti predovšetkým minister výstavby a regionálneho rozvoja a nominant národniarov Marian Janušek.

Rozdielne názory medzi koaličnými stranami pretrvávajú aj v otázke prípadného zrušenia priestupkovej imunity poslancov, ktoré presadzuje šéf parlamentu a podpredseda Smeru Pavol Paška.

Obmedzenie imunity odmietajú obaja koaliční partneri Smeru. „Stanovisko nemeníme, to sme tlmočili aj našim koaličným partnerom,“ vyhlásila podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. „Stanovisko HZDS je nemenné,“ doplnil predseda tejto strany Vladimír Mečiar. Fico na otázku, či by Smer hlasoval za obmedzenie imunity s opozíciou, odpovedať odmietol.

Na tlačovej konferencii po koaličnej rade Fico okrem toho zopakoval svoju kritiku privatizácie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) predošlou vládou. Pripomenul, že parlament bude na najbližšej schôdzi rokovať o správe, ktorá podľa neho obsahuje závažné zistenia o pochybeniach pri privatizácii. „Predaj SPP, to bolo absolútne najväčšie zlodejstvo, aké sa udialo na Slovensku,“ tvrdil premiér.

debata chyba