Fico dostane Kiu ako Dzurinda

Mikuláš Dzurinda už nebude jediným politikom, ktorému doviezli na Slovensko luxusné auto Kia Opirus darované prezidentom spoločnosti Hyundai/Kia Chung Mong Koom. V polovici februára pribudne Opirus aj Robertovi Ficovi. Kým Dzurinda v čase vládnutia nevedel, čo má s autom robiť a na slovenských cestách sa nakoniec neobjavilo, Fico to vie presne. Zaradí ho do vozového parku Úradu vlády.

05.02.2008 23:04
Kia Opirus Foto:
Kia Opirus 2007
debata

„Účel automobilu sa určí dodatočne v nadväznosti na potreby úradu a stav auta,“ píše tlačový odbor Úradu vlády.

Fico navštívil Kóreu na prelome októbra a novembra minulého roka. V centrále automobilového koncernu Hyundai/Kia dostal kľúč od nového Opirusa 3,8 V6. Je to prémiový model automobilky, ktorý jazdí 230 kilometrov za hodinu, má farebnú cúvaciu kameru, DVD prehrávač a podobné prvky.

Ficovi úradníci nepredpokladajú, že budú mať s autom toľko starostí, ako Dzurinda. Bývalý Dzurindov hovorca Martin Maruška spomína, že Opirus vtedy spôsobil rozruch, ale dlho ho nedokázali prihlásiť do evidencie. „O auto bol obrovský záujem zo strany televízií a novín. Chceli ho vidieť, fotografovať, nakrúcať. Aj po dlhšom čase sme dostávali otázky od médií aspoň štyri razy do mesiaca. Auto bolo fajn, nadupané elektronikou. Lenže určené zrejme pre ázijský trh, tlačidlá v kórejčine, červené smerovky. Takže sme museli žiadať o homologizáciu. Trvala tri mesiace,“ hovorí Maruška.

Ani po homologizácii si Dzurindovi úradníci nevedeli s autom poradiť. Premiér si totiž dary nesmie nechať pre vlastnú potrebu, podľa zákona sú dary predsedovi vlády darmi pre štát. Chceli ho ponúknuť na charitu, na dražbu, ale Kórejčania nesúhlasili. Tak stálo v garáži. Dzurindu vystriedal vo funkcii Fico a auto z garáže zmizlo. Roman Podhorný zo Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii v Bruseli si totiž v správach všimol, že Úrad vlády má auto navyše. „Hneď som hovoril, že by sa nám zišlo. Tak sme ho dostali. Už má najazdených 11-tisíc kilometrov. Vozíme v ňom aj premiéra a ministrov, keď sú v Bruseli. Problém však bol so servisom,“ hovorí Podhorný.

V Bruseli má Kia len jeden servis. ,,Opirus mal problém s nápravou a opravovali ju mesiac. Dlho trvalo, kým dodali z Kórey náhradnú časť. Teraz sa už zlepšili, Kia buduje nový servis. Technici vedia podľa čísla karosérie vyhľadať, aký náhradný dielec na konkrétny typ auta objednať. Lenže číslo karosérie Dzurindovho Opirusa v systéme nie je. Z tejto edície asi vyrobili len niekoľko kusov ako dary. Keď technici do systému zadajú číslo karosérie, nevedia ho prepojiť s konkrétnym autom," hovorí Podhorný.

Opirus bude jediné ázijské auto vo vozovom parku úradu. „Teraz má Úrad vlády automobily značiek Volkswagen, Audi a Škoda. Dohromady 25 vozidiel,“ vysvetľuje tlačový odbor úradu. Najpestrejší vozový park mal Úrad vlády za Vladimíra Mečiara v rokoch 1994 až 1998. V garáži parkovalo všetko možné, od Mitsubishi Lancer, cez Renault 25, Audi 100, BMW 535, Mitsubishi Galant, po Toyoty Corolla.

debata chyba