Radičová sa prihlásila k hodnotám KDH

Podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová sa prihlásila k ochrane ľudského života a rodiny. Práve tým KDH podmienilo podporu jej kandidatúry na post hlavy štátu. "Môžem vyhlásiť, že pre mňa život a ľudský život je tá najcennejšia hodnota a že i nenarodený život je hodný ochrany," povedala Radičová v relácii STV O 5 minút 12. Poslanec SMK Béla Bugár sa s Borisom Zalom zo Smeru zhodli, že ak Radičová podmienky príjme, diskvalifikuje sa.

02.03.2008 14:15 , aktualizované: 14:57
Radičová Foto:
Podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová
debata

„Ctím si a vážim rodinu. Ochrana rodiny a hlavne dieťaťa je prioritnou úlohou každej spoločnosti a že manželstvo a rodina a rodičovstvo majú byť chránené zákonom a sú chránené zákonom,“ dodala. Šéf KDH Pavol Hrušovský však nepovedal, či týmto vyhlásením Radičová splnila podmienky hnutia.

DISKUSIA: Čo si myslíte o kandidatúre Ivety Radičovej?

Verejným vyjadrením podpory ochrane ľudského života od počatia po prirodzenú smrť a tradičnej rodine v sobotu širšie vedenie KDH podmienilo podporu hnutia prípadnej prezidentskej kandidatúre Radičovej. Hrušovský však v televíznej debate nechcel povedať, či dnešným vyhlásením Radičová splnila podmienky KDH. „Ja nebudem teraz sa vyjadrovať k stanoviskám, ktoré zazneli v diskusných televíznych reláciách,“ reagoval Hrušovský. Odkázal pritom na chystané rokovania predstaviteľov KDH s Radičovou.

Práve postoj kresťanských demokratov, ktorí sú známi kritikou umelých potratov či snáh uzákoniť registrované partnerstvá homosexuálnych zväzkov, k spoločnému prezidentskému kandidátovi bol doteraz z opozičných strán najmenej jasný. Voliči budú rozhodovať o hlave štátu na budúci rok, prieskumy verejnej mienky dávajú najväčšie šance súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.

SDKÚ navrhla Radičovú za spoločnú kandidátku už vlani, rozhodovanie o jej podpore tak čaká iba tretiu opozičnú stranu SMK. Rozhodnutie SMK by malo padnúť na republikovej rade koncom marca, predseda Pál Csáky však nedávno naznačil, že podporu strany získa práve Radičová.

Ak Radičová príjme podmienky, diskvalifikuje sa, zhodli sa Bugár a Zala

Ivetu Radičovú by diskvalifikovalo, keby prijala podmienky KDH, za ktorých ju hnutie bude podporovať ako prezidentskú kandidátku. Myslia si to hostia diskusnej relácie Televízie Markíza Na telo poslanci Béla Bugár z SMK a Boris Zala zo Smeru.

Zala ju ľutuje, lebo je nedôveryhodné byť takýmto „vypodmienkovaným“ prezidentom. Mikuláš Dzurinda ju takto chce vytlačiť z politiky, myslí si Zala, lebo voľby sú prehraté. Podľa neho je pravdepodobné, že ak Ivan Gašparovič získa podporu na okresných a krajských snemoch Smeru, prijme ho aj vedenie strany. Bugár si myslí, že Radičová si nemôže dovoliť prijať podmienky KDH – podpora ochrany ľudského života od počatia a podpora tradičnej rodiny.

Bývalý predseda SMK ďalej povedal, že by generačná výmena v opozícii pomohla.„Opozičné strany, ktoré už majú dlho tých istých ľudí, by mali rozmýšľať nad novými. Každej strane by pomohli noví ľudia s novými myšlienkami,“ povedal. Súčasní sú zaťažení minulosťou, bojovali proti mečiarizmu. Zala naopak tvrdí, že v Smere generačná výmena nehrozí. Smer nie je stranou jedného muža, premiér Robert Fico je mladý a podľa Zalu bude premiérom aj ďalšie volebné obdobie. Vyhlásil, že ak chce opozícia vystupovať čistá, vyžaduje si to výmenu ľudí. Bugár odmieta, že majú politicky nečistú minulosť, ale priznal, že po výmene by mladých ľudí minulosť nezaťažovala.

K návrhu Lipšica, že všetky súčasné opozičné strany by sa mali písomne zaviazať nespolupracovať po voľbách so Smerom, Bugár povedal, že strany sa pravdepodobne nedohodnú.

debata chyba