Slovenské denníky spúšťajú protest

Slovenské denníky spustia vo štvrtok protest proti vládnemu návrhu tlačového zákona. Dohodli sa na tom predstavitelia Združenia vydavateľov periodickej tlače (ZVPT). Reagovali tak na výsledok rokovania Výboru NR SR pre kultúru a médiá, ktorý odsúhlasil minulotýždňovú podobu pozmeňovacích návrhov koalície k návrhu tlačového zákona bez zmien požadovaných zástupcami opozície, tlače, novinárov aj medzinárodných organizácii.

26.03.2008 15:34
Noviny, denníky, tlač Foto:
Noviny.
debata

Koalícia mala osem dní od prerokovania po odhlasovanie pozmeňovacích návrhov v mediálnom výbore na ich zhodnotenie. Povedal to predseda ZVPT Miloš Nemeček. Protest v novinách odmietol bližšie konkretizovať.

Týkať sa má všetkých titulov vydávaných členmi ZVPT, neobjaví sa teda na stránkach Denníka Šport. Postoj vládnych strán (Smer, HZDS, SNS) k pripomienkam k novému tlačovému zákonu označil Nemeček za nepríjemnú skúsenosť, ktorá ukázala, že koalícia nemá záujem na jeho zlepšení. Vydavatelia chcú na stránkach novín verejnosti dokázať, že navrhovaný tlačový zákon nie je v jej záujme. „Deformuje podstatu novín ako služby čitateľom,“ povedal. „Je pre nás sklamaním, že sa nedostatočne rešpektujú názory medzinárodných organizácií,“ dodal Nemeček a poukázal aj na výhrady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Zákon naďalej kritizuje aj OBSE

Predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Miklós Haraszti v utorok vyhlásil, že návrh tlačového zákona je v súčasnom stave naďalej v rozpore so „slovenskými záväzkami v OBSE chrániť slobodu tlače.“ Privítal síce postup slovenskej vlády, ktorá prijala jeden z jeho kľúčových návrhov k novému tlačovému zákonu, no zároveň vyjadril poľutovanie nad tým, že nezapracovala ďalšie odporúčania. Za dobrý krok považuje dodatok, ktorým sa vypustila prvá časť paragrafu 6 obmedzujúca obsah tlače a tlačových agentúr. „Navrhoval som jeho vypustenie, pretože by oprávňoval vládnych predstaviteľov na súdenie a trestanie médií za obsah, čo je úloha, ktorá má byť v demokracii vyhradená súdnictvu, je však sklamaním, že neboli implementované odporúčania týkajúce sa práva na odpoveď.“

Nemeček: Za Dzurindu nám stačilo byť proti

V minulosti vydavatelia dvakrát upozorňovali výzorom svojich novín na protidemokratické opatrenia. Bolo to za vlády Vladimíra Mečiara, ktorej politiku ocenili demokratické štáty dvoma demaršmi a vylúčením z prístupového procesu do NATO a EÚ. Vydavatelia prvý raz protestovali bielou prvou stranou. Upozornili tak na hroziacu cenzúru, ktorá by zákazom textu „vybielila“ obsah novín. „Za vlády Mikuláša Dzurindu nám stačilo, že sme povedali, že budeme tvrdo proti zákonu a podarilo sa nám odvrátiť všetky alternatívy,“ povedal Nemeček.

Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá posunul do parlamentného pléna vládny návrh tlačového zákona a schválil pozmeňovacie návrhy koalície. Ako povedal predseda mediálneho výboru Pavol Minárik (nezávislý), opozícia sa nevyjadrila k pozmeňujúcim návrhom, ktoré predložil poslanec za Smer Ján Podmanický. Vzhľadom na prevahu poslancov koaličného Smeru, SNS a HZDS to považovala za zbytočné.

Podľa Minárika pozmeňovacie návrhy riešia len jednu z troch požiadaviek, ktorými opozícia podmienila schválenie tlačového zákona a bez ktorých nie je ochotná hlasovať za Lisabonskú zmluvu. Koalícia vypustila zo zákona časť paragrafu 6, ktorý definoval témy, zakázané pod hrozbou pokuty. Chce ich presunúť do trestného zákona. Bez zmien v práve na odpoveď a opravu a bez zmeny povinnosti ochrany zdroja na právo však návrh nemá opozíciou požadovanú podobu.

debata chyba