Nový tlačový zákon v praxi? Asi takto!

Články striedajú traktáty politikov, športovcov, ale aj zločincov. Takto by mohli vyzerať noviny a časopisy po prvom júni, keď začne platiť nový tlačový zákon. Minister kultúry Marek Maďarič v ňom zavádza právo na odpoveď, ktorá umožňuje reagovať všetkým dotknutým. Podľa nových pravidiel by mali noviny pod hrozbou pokuty povinnosť zverejňovať odpovede, a to na rovnakom mieste, na ktorom vyšla pôvodná správa.

27.03.2008 14:30
Noviny, denníky, tlač Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa nových pravidiel by mali noviny pod hrozbou pokuty povinnosť zverejňovať odpovede, a to na rovnakom mieste, na ktorom vyšla pôvodná správa. Jej rozsah zákon neurčuje. Stanuje však, že vydavateľ nebude môcť do textu zasiahnuť, hoci bude za jeho obsah zodpovedať. A ministerstvo kultúry bude môcť pokutovať noviny aj za to, ak pisateľ v odpovedi poruší zákon. Reagovať na prípadné nepravdivé tvrdenia v odpovedi nesmie.

Ako to bude vyzerať v praxi? Nasledovne. Články a reakcie sú vymyslené, podobnosť s realitou je náhodná.

Ako to bude vyzerať v praxi? Nasledovne.

Uhorčík dostal doživotie

 Najvyšší súd potvrdil doživotný trest šéfovi kysuckej mafiánskej skupiny. Tomáša Uhorčíka odsúdili na najvyšší možný trest za tri vraždy. Obeťami boli podnikatelia pôsobiaci v Liptove. Zavraždení odmietli platiť Uhorčíkovej skupine za ochranu. Okrem vrážd Uhorčíkovi pripísali vydieranie, lúpežné prepadnutia a neplatenie daní z príjmu. Sudcovia prijali dôkazy, že Uhorčík bol členom a ústrednou postavou organizovanej skupiny, preto pristúpili k najprísnejšiemu trestu. Odpoveď Tomáša Uhorčíka: Denník Pravda včera uverejnil správu, ktorá sa dotkla mojej osoby. Nič zlé som nespáchal. Nie som nijaký mafián, ale ctihodný podnikateľ. V skupine sme mali iba drobné nedostatky v účtovníctve. Pravda a všetky ostatné médiá sa opäť previedli, ako sú podplatené. Rovnako ako „nestranné“ súdy. Všetci sudcovia aj policajti sú do jedného skorumpovaní, a preto som bol odsúdený. Telá údajne zavraždených nenašli, a predsa ma odsúdili. To je spravodlivosť? Navyše sudca bol Maďar. Nenechajme sa utláčať! Maďari za Dunaj!!!

Tlačový zákon ukladá povinnosť uverejniť opravu i odpoveď.

Výpletová prehrala aj nehrala

Slovenská tenistka Svetlana Výpletová odmietla pre zranenie reprezentovať Slovensko na turnaji družstiev. Krátko po ohlásení zranenia však už hrala v Paríži, kde postúpila do semifinále. Na turnaj tak musela cestovať iba štyri dni po vyhranom turnaji v Abú Dhabí a ohlásenom zranení. Rozhodnutie nehrať Fed Cup poslala na tenisový zväz iba dva dni pred začiatkom súboja s hráčkami Vatikánu. Svoju neúčasť zdôvodnila natiahnutou ľavou Achillovou šľachou, ktorá si podľa nej vyžiada trojtýždňové liečenie. „Po vyhranom turnaji v Abú Dhabí som sa zranila a nechcem riskovať, aby sa akútne zranenie premenilo na chronické,“ uviedla Výpletová. Prečo už štyri dni od ohláseného dlhodobého liečenia nastúpila na dvadsaťmiliónovom turnaji v Paríži a nechala svoje reprezentačné kolegyne v štichu, už neodpovedala.

Oprava Svetlany Výpletovej: Denník Pravda vo svojom včerajšom vydaní uverejnil nepravdivú informáciu. Na žiadosť o opravu Svetlany Výpletovej denník Pravda uverejňuje nasledujúci text: Svetlana Výpletová si po turnaji v Abú Dhabí zranila pravú Achillovu šľachu a nie ľavú, ako včera uviedol denník Pravda. Čitateľom a Svetlane Výpletovej sa redakcia ospravedlňuje.

Odpoveď Svetlany Výpletovej: Vo včerajšom vydaní denníka Pravda v článku o mojej osobe bola nepravdivá informácia, preto využívam právo na odpoveď. Bola som zranená, to je pravda. Ale nie ako písal denník Pravda. Po turnaji v Abú Dhabí som si natiahla pravú, opakujem pravú Achillovu šľachu a nie ľavú, ako lživo písala Pravda. Preto pre mňa nebolo prijateľné reprezentovať Slovensko. V Paríži som už mala rezervovaný hotel a kúpenú letenku, čo by mi nikto nepreplatil. Reprezentovať Slovensko bolo vždy pre mňa česť, ale pre vážne zranenie som naozaj nemohla nastúpiť. Je mi ľúto, že baby vypadli zo svetovej skupiny, ale veď sa bude hrať aj na budúci rok.

Tlačový zákon dáva právo na odpoveď aj pri pravdivej informácii

Fico nakúpil stavebné pozemky ,„za babku“

Firma blízka premiérovi Robertovi Ficovi si zaobstarala pod cenu stavebné pozemky v Jarovciach. Pozemky kúpila ešte vlani od staršieho pána z Malaciek, ktorý ich dostal v rámci reštitúcie. Premiér tvrdí, že s tým nemá nič spoločné. Približne 300 hektárov pôdy vlastní podľa katastra od konca februára spoločnosť FR Managment, v ktorej figuruje ako spoločníčka Ficova manželka Stanislava. Kúpu pozemku sprostredkoval Ficov bývalý spolužiak z vysokej školy, právnik Eduard Milý. Reštituentovi zaň ponúkol 4,8 milióna korún, hoci ich trhová cena je okolo 25 miliónov. „Roky som sa nemohol k pôde dostať. Pán Milý mi to vybavil za dva mesiace,“ povedal reštituent. Právnik Milý navyše donedávna podnikal spoločne so šéfom Slovenského pozemkového fondu, ktorého do funkcie navrhol Fico.

Odpoveď Roberta Fica: Pozemkový fond patrí do pôsobnosti ministerstva pôdohospodárstva, ktoré patrí – a to by mali redaktori Pravdy vedieť – podľa koaličnej dohody nášmu koaličnému partnerovi, HZDS.  V čase, keď firma FR Managment pozemky kupovala, navyše neboli vedené ako stavebné. O ich prekvalifikácii sa rozhodlo až na začiatku tohto roku. Na vysvetľovanie majetkových pomerov svojej manželky pred novinármi nevidím ani najmenší dôvod. Keby sme totiž povedali čokoľvek, napíšu si, čo sa im hodí.

debata chyba