SDKÚ: Zazmluvňovanie nemocníc je škandál

Opozičná SDKÚ-DS je sklamaná z výsledkov poslaneckého prieskumu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Poslanec strany Viliam Novotný informoval, že poslanci sa nedozvedeli žiadne nové informácie okrem tých, ktoré sú voľne dostupné na internetovej stránke poisťovne. Novotnému chýba najmä zverejnenie toho, na základe akých kritérií podpisovala zmluvy s poskytovateľmi zdravotnej starostlivoti.

04.04.2008 10:54
Viliam Novotný Foto:
Poslanec za SDKÚ Viliam Novotný.
debata

„Dozvedeli sme sa len všeobecné deklaratívne tvrdenia, že uzatváranie zmlúv prebehlo transparentne a že vzťah medzi plnením kritérií a rozsahom poskytnutej starostlivosti je vyvážený. Ak je to však pravda, nech poisťovňa zverejní, ako poskytovatelia plnili kritériá a aký objem zdravotnej starostlivosti následne dostali,“ vyzval VšZP Novotný.

Poisťovňa sa podľa neho bráni argumentami, podľa ktorých jej ani zákon o zdravotných poisťovniach a ani zákon o slobodnom prístupe k informáciám neukladá povinnosť, aby takéto informácie zverejnila a že jej vzťah s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti je predmetom obchodného tajomstva.

Za škandalózne Novotný označil, že poisťovňa s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti uzatvárala zmluvy podľa starej predlohy. Ide o diferenciáciu nemocníc, ktorú minister zdravotníctva Ivan Valentovič vo vláde nepresadil a odmietavo sa k nej postavil aj sám predseda vlády Robert Fico.

debata chyba