Kaliňák: Branisko tunelovala celá vláda

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka zodpovedná za tunelovanie Braniska je nielen SDKÚ, ale celá bývalá vláda. "Celá vláda sa podieľala na tomto tuneli," vyhlásil v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Politickú zodpovednosť za chyby pri výstavbe Braniska nesie podľa neho kabinet Mikuláša Dzurindu, ktorý rozhodol o navýšení financií na technologickú časť o 400 miliónov korún oproti plánovaným 670 miliónom napriek tomu, že dostal od renomovanej nemeckej spoločnosti ponuku, že to urobí za pôvodnú cenu.

21.04.2008 07:50
Robert Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata

Podľa Kaliňáka je čudné, že ministerstvo financií nevidelo v neustále sa zvyšujúcich nákladoch problém a toky financií nekontrolovalo. Myslí si, že v kauze Branisko treba oddeliť trestnoprávne vyšetrovanie, ktoré rozhodne o vine alebo nevine obvinených, od politickej zodpovednosti, ktorú by mali vyvodiť bývalé vládne strany. Za politickú zodpovednosť v tomto prípade považuje „priznanie si chyby“.

Podpredseda KDH Daniel Lipšic odsúdil spôsob medializácie kauzy. Považuje za neprezieravé, že predseda vlády zverejnil operatívne informácie, ktoré môžu ohroziť došetrenie prípadu. Motívom premiéra bola podľa Lipšica snaha „kopnúť si do SDKÚ“. Privítal by, ak by sa kauzu podarilo dotiahnuť až k potrestaniu zodpovedných, čo by v budúcnosti pôsobilo ako výstražný príklad pre všetkých štátnych úradníkov. 

debata chyba