Fico: Spisy ŠtB? Tie dnes ľudí nezaujímajú

Pre nás je dôležitejšie zabezpečiť ľuďom dobrú perspektívu, ako sa zaoberať nedôveryhodnými spismi ŠtB, vyjadril sa premiér Robert Fico v súvislosti so zrušením Ústavu pamäti národa, čo navrhujú predstavitelia SNS. Podľa predsedu vlády táto otázka zaujíma iba médiá. "Je to téma, ktorá iba vás zaujíma. Ľudia sa pýtajú ako budú žiť, ako to bude s eurom, dôchodkami, či sa budú stavať diaľnice," povedal Fico. Ako uviedol, je to preňho nepodstatná téma, ktorá sa nachádza asi na 30. mieste v rebríčku priorít.

28.04.2008 19:08
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Slovenská národná strana navrhuje zrušiť Ústav pamäti národa, zákon predložila do Národnej rady SR v piatok. Predseda HZDS Vladimír Mečiar v sobotu uviedol, že politická dohoda o zrušení ústavu existuje už viac ako tri mesiace. „Z hľadiska rušenia ústavu to nebude tak, že sa všetko odloží a nebude, ale dokumentácia prejde tam, kde je každý deň potrebná – na Národný bezpečnostný úrad,“ uviedol Mečiar zámer politickej dohody.

Čaplovič: SNS rezignuje na historickú pamäť

Podpredseda vlády a strany Smer Dušan Čaplovič uviedol, že návrh SNS je rezignáciou na historickú pamäť. Vicepremiér uviedol, že návrh podrobne nepozná, nevidí však v ňom zmysel, ak nie je jasné – ako a kam sa presunú archívne a dokumentačné činnosti ÚPN. Činnosť Ústavu pamäti národa považuje za kvalitnú. Zároveň však tvrdí, že treba zabezpečiť ochranu jeho archívu, aby nehrozil únik materiálov, aký sa už stal v minulosti. Vhodnou inštitúciou, ktorá by zaistila bezpečnosť dokumentov ÚPN je podľa Čaploviča napríklad Slovenský národný archív.

Predseda Správnej rady ÚPN Ivan Petranský dnes vyjadril zásadný nesúhlas s tvrdením predstaviteľov Slovenskej národnej strany, že ústav dlho neplní úlohy dané zákonom. Zároveň odmietol konštatovanie, že na ÚPN sa strácajú dokumenty. Ako zdôraznil na tlačovej besede, od jeho nástupu do funkcie sa sprísnili podmienky práce s archívnymi materiálmi a žiaden zväzok sa nestratil. Aj preto ústav zváži podanie trestného oznámenia za poškodzovanie mena ústavu. Petranský rovnako za nezmysly označil aj tvrdenia o obchodovaní s materiálmi ÚPN. Pre vzniknutú situáciu sa chce Petranský stretnúť s premiérom Robertom Ficom.

debata chyba