Údajného mafiánskeho bossa prepustili

Údajný boss košického podsvetia Robert Okoličány, ktorému hrozí dlhoročné väzenie pre obžalobu z niekoľkých vrážd, sa dostal na slobodu. O jeho bezodkladnom prepustení z väzby rozhodol Najvyšší súd. "Som nevinný," povedal novinárom Okoličány po tom, čo vyšiel s niekoľkými igelitovými taškami v rukách z väzobnej väznice v Justičnom paláci a čakal na svojho advokáta. Tvrdil, že bude dochádzať na súdne pojednávania. Za údajne protiprávnu väzbu chce požadovať finančné odškodnenie, ktoré však nevyčíslil.

15.05.2008 12:09 , aktualizované: 14:55
Okoličány Foto:
Údajný šéf mafiánskej skupiny Róbert Okoličány prichádza na Okresný súd v Košiciach v januári 2008.
debata

Najvyšší súd rozhodol o prepustení na základe skoršieho nálezu Ústavného súdu, podľa ktorého bol obžalovaný vo väzbe protizákonne. „Najvyšší súd bol viazaný právnym názorom Ústavného súdu,“ vysvetlil verdikt hovorca súdu Peter Préti.

Ústavný súd nedávno rozhodol, že Okoličány bol vlani vo väzbe držaný protizákonne bez rozhodnutia súdu. Špeciálny súd, pred ktorým sa zodpovedá spolu s údajnými komplicmi zo štyroch vrážd, totiž rozhodol o predĺžení jeho väzby až niekoľko týždňov po tom, čo mu vypršala pôvodná lehota. Takáto situácia nastala aj preto, že prokuratúra podala súdu obžalobu iba deň pred skončením väzby určenej na takzvané prípravné konanie.

Samotný proces s Okoličánym by mal pred Špeciálnym súdom pokračovať výpoveďami ďalších svedkov začiatkom júna. Gang mal podľa obžaloby napríklad v Košiciach v roku 2005 dávkou zo samopalu zavraždiť iného údajného člena podsvetia Jozefa Estóka, o život však vtedy prišiel aj náhodný okoloidúci.

debata chyba