Biermanna odvolali z funkcie šéfa letiska

Májové stretnutie ministra financií Jána Počiatka a predsedu predstavenstva bratislavského letiska M.R. Štefánika Karola Biermanna s popredným manažérom finančnej skupiny J&T Ivanom Jakabovičom vyvrcholilo odvolaním šéfa letiska z funkcie. Jeho nástupcom sa stal predseda dozornej rady letiska Zdeněk Schraml. Minister financií si kreslo napriek kritike premiéra Roberta Fica udržal.

20.06.2008 11:47 , aktualizované: 14:14
Karol Biermann Foto:
Predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Bratislavského letiska Karol Biermann bol odvolaný po škandále ohľadom jeho stretnutia so zástupcami J&T v Monaku.
debata

„Na riadnom valnom zhromaždení bol dnes odvolaný z funkcie predsedu predstavenstva Karol Biermann. Zároveň akcionári zvolili nového predsedu predstavenstva, stal sa ním doterajší predseda dozornej rady Zdeněk Schraml,“ povedal novinárom hovorca ministerstva dopravy Marián Jánošík.

Májová schôdzka Počiatka, Biermanna a Jakaboviča na jeho jachte v Monaku sa uskutočnila len niekoľko dní pred úpravou stredového kurzu koruny voči euru. Minister financií vo funkcii zostal napriek tomu, že jeho predchodca Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) tvrdil, že J&T a ďalšia finančná skupina Istrokapital sa na zmene takzvanej centrálnej parity mohli obohatiť vďaka dôverným informáciám z kruhov blízkych vláde. Obe spoločnosti výčitky odmietli. Transakcie na devízovom trhu však prešetruje centrálna banka. Podľa Fica sa Počiatek vyhol odvolaniu vďaka svojej doterajšej dobre práci.

Biermannov odchod požadoval predseda vlády, ktorý nebol spokojný s jeho prácou, a už v minulosti mu pohrozil výmenou pre nedostatočnú prípravu stavby nového terminálu. Ide o druhú zmenu šéfa štátnej letiskovej spoločnosti od nástupu súčasnej vlády pred dvoma rokmi.

Ďalší dvaja členovia predstavenstva Jozef Zdechovan a František Stolárik vo funkcii zostali napriek tomu, že ich odchod Fico tiež žiadal. O ich osude by malo v budúcnosti rozhodnúť mimoriadne valné zhromaždenie. „Ďalšie zmeny vo vedení spoločnosti sa dajú očakávať v krátkom čase,“ poznamenal Jánošík.

Bratislavské letisko ovláda štát, ministerstvo dopravy má v letiskovej spoločnosti 34 percent akcií, zvyšok drží Fond národného majetku. Predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu chcela väčšinový podiel v letisku predať, Ficov kabinet však privatizáciu zrušil. Medzi záujemcov o letisko patrilo aj konzorcium, ktorého členom bola aj J&T.

Zmena vo vedení spoločnosti by sa podľa ministerstva dopravy nemala odraziť na plánoch výstavby nového terminálu. Nová hala by mala byť postavená do roku 2010. „Bude sa pokračovať v tých procesoch, ktoré sú rozbehnuté,“ povedal hovorca ministerstva.

debata chyba