Pado: Bolo to prázdne gesto Počiatka

Už len podozrenie z úniku takej závažnej informácie ako je centrálna parita je dôvodom na odvolanie ministra financií - povedal v relácii Slovenskej televízie poslanec NR SR a bývalý šéf rezortu vnútra Martin Pado (SDKÚ). Označil ponúknutie funkcie ministra financií Jána Počiatka ministrovi za prázdne gesto. "Demisiu buď podávam, alebo nepodávam. Chlapské gesto je, ak demisiu odovzdám do rúk prezidenta a nie že ju ponúkam premiérovi, nech rozhodne. To isté sa stalo aj po výbuchu v Novákoch s ministrom obrany Františkom Kašickým," uviedol Pado.

22.06.2008 12:48 , aktualizované: 14:25
Pado Foto:
Poslanec SDKÚ Martin Pado
debata

Podľa ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD) sa opozícia správa podľa príslovia „Ak mi zdochla koza, nech susedovi dve“ a únik informácie o stredovom kurze si exminister financií Ivan Mikloš vymyslel.

„Opozícia používa eštebácke metódy svojich členov, trpí komplexmi z toho, ako táto vláda robí sociálnu politiku a závisť opozície spôsobila to, že si Mikloš vymyslel únik informácií o stredovom kurze,“ povedal Kaliňák.

Ako ďalej dodal, opozícia obviňuje vládu z prezradenia stredového kurzu, vďaka čomu sa mali o stovky miliónov obohatiť finančné skupiny, bez jediného dôkazu. Na otázku, či by prijal pozvanie J&T na jachtu on, neodpovedal.

„Jedna miliarda z predaja bratislavských teplární na účte J&T, bývalý zamestnanec J&T ako pracovník na ministerstve vnútra a v konečnom dôsledku minister Počiatek na jachte J&T v Monaku – to je snáď dosť dôkazov na prepojenie vlády s finančnými skupinami,“ argumentoval Pado. Kaliňák oponoval zastavením privatizácie bratislavského letiska či vylúčením zisku zo zdravotníctva.

Csáky vyzval Fica, aby odvolal Počiatka

Predseda SMK Pál Csáky vyzval premiéra Roberta Fica, aby odvolal ministra financií Jána Počiatka po kauze s výletom na jachte s predstaviteľmi skupiny J&T.

“Je to veľká chyba na citlivom mieste v citlivom období. Ak to premiér neurobí, ideme na mimoriadnu schôdzu NR SR,“ vyhlásil Csáky v Slovenskej televízii.

Podľa neho bude mať vládna koalícia ďalšie problémy “ Táto vládna koalícia bude mať problémy z klientelizmu, z nečistého prostredia a zo zavedenia eura, povedal Csáky .

“Ak chce vláda zachovať dôveryhodnosť ministra financií smerom do eurozóny, mal by Počiatka odvolať,“ dodal Csáky.

debata chyba