Počiatka sa nikto zo Smeru nezastal. Ani Fico

Premiér Robert Fico počas víkendu rátal, či jeho strana ustojí jachtársku kauzu ministra financií Jána Počiatka. Podľa viacerých politikov sa už Fico rozhodol, čo urobí s ponúkanou Počiatkovou demisiou. Nik zo Smeru nechcel prezradiť výsledok, ale nikto už ministra neobhajoval.

23.06.2008 07:22
Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek
debata

„Rozhodnutie už premiér urobil, poznám ho, ale nemôžem povedať,“ uviedol poslanec Smeru Boris Zala. Podobne reagoval aj podpredseda strany Miroslav Číž. „Môžem potvrdiť len to, že verdikt mal padnúť v priebehu nedele,“ konštatoval.

Premiér sa k celej veci nevyjadril, Počiatka sa však ani slovom nezastal. Cez svoju hovorkyňu Silviu Glendovú odkázal, že počas týždňa oznámi, čo bude ďalej s ministrom.

Počiatka v nedeľu viacerí členovia vlády za Smer kritizovali. „Politik nikdy nie je súkromná osoba. Každý jeho krok verejnosť sleduje. Mal by sa preto vyvarovať účasti na akciách, ktoré vyvolávajú podozrenia,“ zhodnotil vicepremiér Dušan Čaplovič pobyt Počiatka na jachte finančnej skupiny J&T. Podľa Čaploviča musí dať minister za Smer „ruky preč od aktivít, ktoré by mohli zdiskreditovať stranu.“

Stretnutie Počiatka s finančníkmi z J&T neodobril ani jeho bývalý obchodný partner minister vnútra Robert Kaliňák. „Prekročil naše vnútrostranícke pravidlá. Sociálnodemokra­tický politik nemá čo hľadať na miliardárskej jachte,“ zdôraznil Kaliňák v Slovenskej televízii. Nepovedal, či by sám prijal podobné pozvanie, ako dostal Počiatek od J&T.

Poslanec HZDS Jozef Halecký si myslí, že premiér Počiatka odvolá. „Podľa mňa bude chcieť predísť odvolávaniu ministra Počiatka v Národnej rade. Ak demisiu ponúkol oficiálne, mal by ju prijať,“ myslí si Halecký.

Ministrovi chce v snemovni vysloviť nedôveru opozícia, ktorá podozrieva J&T, že vďaka úniku informácií o zmene kurzu koruny zbohatla na finančných trhoch.

„Už len podozrenie, že to mohlo uniknúť z vládnych kruhov, stačí na to, aby minister financií padol,“ poznamenal Martin Pado (SDKÚ). Podľa neho je vzťah J&T ku Smeru jasný. „Miliarda z predaja bratislavských teplární na účte J&T, bývalý zamestnanec J&T ako pracovník na ministerstve vnútra a v konečnom dôsledku minister Počiatek na jachte J&T v Monaku – to je hádam dosť dôkazov na prepojenie vlády s finančnými skupinami,“ zdôvodnil Pado.

Počiatek ponúkol Ficovi svoje kreslo v piatok po tom, čo čelil kritike za svoju schôdzku s miliardárom Ivanom Jakabovičom v Monaku. Len o tri dni neskôr, ako sa minister stretol s manažérom z J&T, finanční žraloci zarobili na novom stredovom kurze koruny, o ktorom rozhodol Brusel.

Na jachte v Monaku bol aj šéf bratislavského letiska Karol Biermann. Toho dal Fico odvolať.

debata chyba