Fico ministra Počiatka neodvolá

Premiér Robert Fico naďalej nevidí dôvod, aby minister Ján Počiatek podával demisiu. "Jeho nevhodnú účasť na jachte skupny J&T v Monaku som verejne odsúdil. Nestalo sa nič, čo by od stredy zmenilo môj názor a nevidím dôvod, aby Počiatek podával demisiu. Som na neho, prirodzene, nahnevaný, ale to je tak asi jediné, čo v danom momente poviem na jeho adresu," informoval premiér Fico.

23.06.2008 18:54
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Predseda vlády opäť  ministrovi znovu vytkol jeho májovú schôdzu s manažérmi finančnej skupiny J&T na jachte v Monaku.

„V prípade ponuky demisie ide o zrelší akt, ako bola jeho návšteva jachty J&T v Monaku. Poškodil dobré meno strany Smer. Konanie Jána Počiatka som označil za hlúpe a verejne som ho odsúdil. Považujem ho za hlúpe aj dnes a rovnako to odsudzujem. Na druhej strane však urobil kus dobrej roboty. Ta posledné obdobie sa nestalo nič iné, na základe čoho by som mal jeho demisiu prijať,“ povedal premiér.

O odvolanie Počiatka sa pokúsi v parlamente opozícia. Tá ministra podozrieva, že finančným skupinám mohol vyzradiť dôverné informácie o výmennom kurze koruny. Fico však poprel možnosť úniku informácií. Podľa neho tu „visia hrubé obvinenia, ktoré nemajú žiadne dôkazy“.

DISKUSIA: Mal Fico prijať Počiatkovu ponuku na odstúpenie?

„Odmietam tvrdenia o úniku informácii o stanovení centrálnej zmeny parity. Pokiaľ ide o hrubé obvinenia zo strany opozície, považujem ich za prejavy žiarlivosti. Že sa nestali tie čierne veci, o ktorých hovorili. Opozícia buď vydiera, alebo organizuje zbytočné schôdze NR SR,“ myslí si premiér.

Fico o finančných skupinách: Mám ich rád ako koza nôž

Na adresu aktivít členov skupiny J&T sa predseda vlády vyjadril, že tu ide o istý stupeň ostentatívnosti, s akou sa podobné finančné skupiny správajú. Ide o jachty, Monako a podobne.

„Mám ich rád, ako koza nôž. V roku 1998 mali holé zadky. Boli to roky 1998 až 2006, kedy nadobudli obrovské majetky. My sme im vytrhli letisko, poslali sme ich preč aj zo zdravotných poisťovní. Môj postoj k nim je jasný. Pýtam sa, či je vhodné, aby táto skupina sa takto vyjadrovala,“ dodal Fico.

Kusý: To, že Fico podrží Počiatka, sa dalo očakávať

Rozhodnutie predsedu vlády Roberta Fica podržať ministra financií Jána Počiatka vo funkcii sa dalo podľa politológa Miroslava Kusého očakávať. „Fico mu udelil žltú kartu, a to je konečný verdikt,“ povedal Kusý.

Podľa neho bol však Počiatkov prešľap na červenú kartu, teda na odvolanie z funkcie.

Počiatka sa pokúsi odvolaľ opozícia v parlamente

Počiatek napriek dôvere premiéra bude čeliť návrhu na odvolanie v Národnej rade SR. Opozícia v piatok do parlamentu predložila návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií. Predseda parlamentu Pavol Paška musí mimoriadnu schôdzu zvolať najneskôr do piatku 27. júna.

debata chyba