Slotov podnikateľ pýta štátne stámilióny

Prestavbu športovej haly v Žiline, ktorú vlastní priateľ Jána Slotu, podnikateľ George Trabelssie, zaplatí štát. Na rekonštrukciu sa totiž chystá prispieť minister školstva Ján Mikolaj (SNS) z rozpočtu. Náklady sa odhadujú na niekoľko sto miliónov až dve miliardy korún. Trabelssieho hala, ktorú Žilinčania pre jej tvar nazývajú korytnačka, sa má premeniť na Národné športové centrum pre loptové hry.

26.06.2008 05:16
Trabelssie Foto: ,
Podnikateľ George Trabelssie dostane na prestavbu športovej haly peniaze aj z rezortu školstva.
debata

Na spoločnom projekte sa okrem Trabelssieho firmy SIRS – Project bude podieľať mesto, žilinská župa a Žilinská univerzita. Rokovania potvrdil aj šéf rezortu školstva Mikolaj.

„Podporujeme každú iniciatívu,“ reagoval minister. Výstavbu chce financovať z verejných peňazí. O akú výšku pôjde, Mikolaj nespresnil. Umiestnenie v Žiline minister zdôvodňuje dohodou so samosprávou. „V Bratislave máme problémy už s hokejovou halou,“ poznamenal. Mikolaj tvrdí, že ani nevie, komu v súčasnosti patria priestory, ktoré sa majú premeniť na národné centrum. „Treba sa spýtať mesta, komu to predalo,“ dodal.

Hala donedávna patrila Žilinskej parkovacej spoločnosti, v ktorej 60 percent akcií vlastní mesto a 40 percent Trabelssie. Viceprimátor Žiliny Michal Horecký (SDKÚ) potvrdil, že Trabelssie požiadal o jej vyňatie z majetku Žilinskej parkovacej spoločnosti. „Hala prešla na spoločnosť SIRS – Project a ako protihodnota prišlo do spoločnosti 70 miliónov korún,“ uviedol Horecký.

Na konci júna bývalú mestskú halu zatvoria. „Všetci zamestnanci majú výpovede. Je tam naplánovaná rekonštrukcia,“ povedala Trabelssieho hovorkyňa Ivana Strelcová. Podrobnosti uviesť nechcela. „Do pondelka sa nebudeme vyjadrovať,“ odkázala.

Kto je Trabelssie

Svojím priateľstvom so šéfom SNS sa George Trabelssie (37) nikdy netajil. Keď v posledných komunálnych voľbách Slota neúspešne kandidoval za primátora Žiliny, aj Trabelssie šiel do volieb vo farbách SNS. Ani podnikateľa sýrskeho pôvodu však Žilinčania za svojho poslanca nezvolili. Temperamentný Arab sa z predajcu topánok vypracoval na multimilionára. Dnes vlastní väčšinový balík v SAD Žilina a SAD Trenčín, svoje aktivity má aj na Žilinskom letisku. Za Slotu sprivatizoval v Žiline parkovacie služby a postavil verejný parkovací dom.Podobne ako Slota aj Trabelssie má záľubu v kvalitných automobiloch a lietaní. V jeho vozovom parku je aj vyše sedemmiliónové auto značky Bentley, rovnaké vlastní aj Slota. Vo februári Trabelssie havaroval na súkromnom lietadle Twin Star, ktoré predtým využíval Slota.

V pondelok podpíšu spoločné memorandum Trabelssieho SIRS – Project, mesto Žilina, Žilinský samosprávny kraj, Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností a univerzita. Docent univerzity, ktorý je zároveň poslancom kraja za KDH, Pavel Pavlásek považuje projekt za bublinu a neverí, že sa úspešne zrealizuje. "Vedenie univerzity je so súčasným majiteľom haly na nože. Vládne tu hlboká nedôvera,“ povedal na adresu Trabelssieho.

Rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák tvrdí, že do celej veci vstupuje pre výhodné podmienky pre študentov. „Budú mať bezplatný vstup, môžu športovať,“ konštatoval. Podľa Bujňáka bude Trabelssieho biznisová časť oddelená od športovej.

Podľa štúdie dopadov na životné prostredie len prestavba Trabelssieho haly bude stáť pol miliardy, ide o prvú časť zámeru. Bujňák pripustil, že to nemusí byť konečná suma. V Žiline sa hovorí až o dvoch miliardách korún. Rektor konštatoval, že centrum by mala celé financovať vláda. „Vládnym uznesením, ako to je v prípade hokejovej haly v Bratislave,“ do­dal.

Okrem prestavby by sa mali podľa Bujňáka nanovo vybudovať bazény, ktoré budú spĺňať olympijské parametre. „Navyše by sa mala postaviť ďalšia hala,“ podotkol.

V súčasnosti sú v hale tri ihriská, zámer počíta len s jedným, okolo ktorého majú byť obchody. S prestavbou sa má začať v októbri, skončiť by sa mala v decembri 2009. Trabelssiemu patria aj okolité pozemky. Ide o lukratívnu plochu medzi centrom mesta a sídliskom Vlčince, v tesnom susedstve najväčšej žilinskej nákupnej zóny. Hneď vedľa má svoj kampus Žilinská univerzita.

Športovú halu doteraz naplno využívalo Centrum voľného času Žirafa, v ktorom športuje dvetisíc žilinských detí. V Žirafe sa obávajú, že Národné športové centrum nebude dostupné pre bežných Žilinčanov.

Podľa predstaviteľa centra Karola Čepca po zatvorení športovej haly hrozí zánik florbalu a futsalu v Žiline. „Tieto športy potrebujú ihrisko s rozmermi 40 krát 20 metrov a iné také v našom krajskom meste momentálne neexistuje,“ vraví predstaviteľ centra.

Žilinská radnica chce športové aktivity Žirafy zachrániť tým, že ich od jesene porozhadzuje po jednotlivých školských telocvičniach v meste.

debata chyba