Fico nevie, či dá opraviť Trabelssieho halu

Výstavba Národného športového centra v Žiline, súčasťou ktorého bude hala podnikateľa Georgea Trabelssieho, presiahne štyri miliardy korún. Z toho dve miliardy by mal zaplatiť štát, ak vláda podporu odsúhlasí. Žilina ráta s tým, že v roku 2013 by sa tu mohli uskutočniť majstrovstvá sveta alebo Európy v basketbale, vďaka čomu by mohli zarobiť ostatné Trabelssieho firmy.

27.06.2008 11:28
Fico Foto:
Premiér Robert Fico.
debata

Hala, ktorú vlastní priateľ šéfa SNS Jána Slotu George Trabelssie, má byť súčasťou veľkého projektu. „Priame investície presiahnu štyri miliardy,“ uviedol Trabelssie. Z toho dve miliardy by mali ísť na športoviská, o podporu chce budúce žilinské centrum požiadať štát. Ján Mikolaj, minister za SNS a Žilinčan, už potvrdil, že ak žiadosť príde, predloží ju kabinetu na schválenie.
Premiér Robert Fico (Smer) sa zatiaľ nevyjadril, či vybudovanie športového areálu podporí. „Takýto návrh nebol predložený, preto nevidíme dôvod vyjadrovať sa,“ odkázal cez hovorkyňu Silviu Glendovú.

Trabelssieho hala sa má prestavať tak, že sčasti bude slúžiť na obchodné aktivity. „Vnútri sa vybuduje valec, kde bude zachovaná športová hala,“ spresnil žilinský podnikateľ. Športovisko, na ktoré budú žiadať štátny príspevok, má podľa Trabelssieho patriť Žilinskej univerzite.

V pondelok podpíšu deklaráciu Žilinská univerzita, mesto Žilina, Trabelssieho spoločnosť SIRS – Project, žilinská župa a Zväz vedecko-technických spoločností. Zaviažu sa v nej, že sa spoločne postarajú o výstavbu Národného športového centra. Hotové by malo byť do roku 2013. Ostatní účastníci projektu sa do podpisu deklarácie nechcú k celej veci vyjadrovať.
V Žiline by sa mal hrať basketbal, volejbal a hádzaná. Generálna sekretárka Slovenskej basketbalovej asociácie Nataša Hrisenková potvrdila, že ak by sa Trabelssieho hala prestavala, Slovensko by sa uchádzalo o majstrovstvá Európy žien v roku 2013 alebo o majstrovstvá sveta žien do 19 rokov.

Podmienkou na uskutočnenie majstrovstiev je letisko. Väčšinovým vlastníkom Letiska Žilina je Trabelssieho firma Slovenská investičná a realitná spoločnosť. „Určite by vďaka centru ožilo letisko aj autobusová doprava,“ pripustil Trabelssie. Podnikateľ vlastní aj väčšinový balík SAD Žilina.

debata chyba