Obéznych detí pribúda, ale nie dramaticky

Detská nadváha a obezita, ktorým v posledných rokoch čelia najmä ekonomicky vyspelé krajiny, sa nevyhli ani Slovensku. Deti s príliš vysokou hmotnosťou pribúdajú, aj keď nie dramaticky. Príčinou je predovšetkým nedostatok pohybu, zhodli sa oslovení detskí lekári. Podľa staršieho prieskumu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) trpelo nadváhou asi 12 percent detí, novšie čísla k dispozícii zatiaľ neboli.

08.07.2008 09:28
Obezita Foto:
Ilustračné foto
debata

„Pribúdať určite pribúdajú,“ povedala o deťoch s nadváhou lekárka Viera Munková z Nového Mesta nad Váhom. Počet malých pacientov s príliš vysokou hmotnosťou sa podľa lekárky v jej obvode zvýšil v posledných rokoch asi o tretinu.

Podobné skúsenosti mali aj pediatrička Adriana Koleková zo Šenkvíc a Mária Pozdechová z Bratislavy. „Pomaly to rastie, aj keď zatiaľ to nie je razantný nárast,“ poznamenala Pozdechová.

Dôvodom nezdravo pribúdajúcich kilogramov u detí je predovšetkým nesprávna strava a málo športu. „Aktívne sa športu venujú asi dvaja z desiatich,“ zhrnula svoje skúsenosti o školákoch Munková. Deti trávia mnoho času pri počítači, pijú veľa sladených nápojov a uprednostňujú sladkosti či vyprážané jedlá, dodala Pozdechová.

Doterajšie diskusie o rizikách nadváhy sa podľa lekárok vo väčšej miere pozitívne odrazili doposiaľ len u skupiny starších detí či mladých ľudí v pubertálnom veku, a aj to najmä preto, že sa chcú páčiť opačnému pohlaviu. Starajú sa tak aj o to, akú stravu zjedia, poznamenala Pozdechová.

Správanie sa detí môžu zmeniť najmä rodičia, ale mnohí to nedokážu, zhodli sa lekárky. „Deti sa hýbu len v rodinách, kde sú aktívni aj dospelí. Tých nie je veľa,“ priblížila Koleková. „Časť rodičov nestíha pre pracovné príležitosti voziť deti na tréningy a podobne,“ povedala Pozdechová. Ďalší zase podľa nej nevedia svojim deťom napríklad zakázať sladkosti.

Napriek negatívnemu trendu však žilo na Slovensku v nedávnej minulosti menej detí s nadváhou než v ďalších európskych krajinách. Kým na Slovensku malo podľa ÚVZ v roku 2001 nadváhu asi 12 percent detí, pričom sedem až osem percent trpelo jej ťažším stupňom – obezitou, v Taliansku mala priveľa kilogramov viac ako tretina všetkých detí. Novšie údaje o telesnej hmotnosti u školákov či predškolákov zo širšieho prieskumu by mali byť známe až po roku 2011. „Prieskumy sa robia každých desať rokov,“ dodala odborníčka ÚVZ na zdravie detí Jana Nováková.

Lekári sa však neraz snažia napraviť aj stravovacie návyky ľudí, ktorí naopak jedia málo. Časť obyvateľstva totiž trpí anorexiou či bulímiou, keď potravu prijíma len v malých množstvách, alebo ju hneď vyvráti.

debata chyba