Drevené kostoly zapísali do zoznamu UNESCO

Zápis drevených kostolíkov do svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO by mal na Slovensko prilákať viac turistov. Očakávajú to starostovia a primátori ôsmich miest a obcí, ktorých kostolíky do zoznamu zaradili. Pri pamiatkach by mali pribudnúť napríklad informačné tabule či rôzne služby. O zápise kostolíkov do prestížneho zoznamu OSN sa rozhodlo v pondelok večer v kanadskom Québeku.

08.07.2008 14:55
Drevený kostolík Foto:
Ilustračné foto
debata

„Kostolík sa dostane do väčšieho povedomia a viac sa zviditeľní pre turistov,“ povedal ČTK starosta obce Hervartov pri Bardejove Miroslav Mackanič. Tamojší kostolík, v ktorom sa doteraz schádzajú veriaci, je na Slovensku vôbec najstarší, postavili ho ešte v roku 1500. Kostolík podľa Mackaniča ročne navštívi 15.000 turistov z celého sveta.

V obci pred niekoľkými dňami pre turistov postavili pri kostolíku sociálne zariadenia, v najbližšom čase otvoria zariadenie služieb cestovného ruchu. V ňom návštevníci podľa starostu nájdu turistické informácie, občerstvenie a tiež ubytovanie.

„Musíme sa teraz činiť, aby sme sa ešte zlepšili,“ reagoval na zápis kostolíka v obci Leštiny pri Dolnom Kubíne starosta Ján Brašeň. Obec chce pri cestách umiestniť informačné tabule a obnoviť kamenné chodníky v okolí kostola.

V Leštinách však podľa Brašeňa zatiaľ akékoľvek služby pre turistov chýbajú. Obec preto uvažuje o výstavbe informačného centra, na to však samospráve zatiaľ chýbajú peniaze a pozemky.
V Tvrdošíne po zápise kostolíka do zoznamu UNESCO drevenú stavbu turistom viac sprístupnia mimo sezóny. Podľa primátora Ivana Šaška si to pravdepodobne vynúti zvýšený záujem návštevníkov.

Na Slovensku sa z pôvodných približne 300 celodrevených kostolíkov zachovalo ešte asi 50. Na ich stavbu sa použilo výlučne drevo, materiál sa spájal bez použitia klincov. Najstaršie drevené kostolíky na Slovensku pochádzajú zo 16. storočia.

Do zoznamu UNESCO sa dostali rímskokatolícke kostolíky v Hervartove a Tvrdošíne, evanjelické v Kežmarku, Leštinách a Hronseku a gréckokatolícke v Bodružale, Ladomírovej a Ruskom Bystrom.
Slovensko má v zozname UNESCO ešte zapísané centrá historických miest Banská Štiavnica a Bardejov, pamiatkové zóny rodinných domov vo Vlkolínci či Spišský hrad a Spišskú Kapitulu. Z prírodných pamiatok sa na zoznam dostali jaskyne Slovenského krasu a pralesy na severovýchode Slovenska. Výbor UNESCO by mal ešte rozhodnúť o zápise súboru protitureckých pevností v Komárne.

debata chyba