Vláda schválila zriadenie detenčného ústavu

Ústav pre duševne chorých zločincov vznikne pri psychiatrickej nemocnici Hronovce neďaleko Levíc. Zriadenie takzvaného detenčného ústavu za 127 miliónov korún (4,2 milióna eúr) schválila vláda.

09.07.2008 14:36
Vláda SR Foto: ,
Rokovanie vlády SR
debata

V zariadení by sa mali liečiť ľudia, ktorí si odpykajú trest za obzvlášť závažný zločin spáchaný napríklad zo sexuálnych motívov. Existuje obava, že by po prepustení mohli naďalej ohrozovať spoločnosť.

Zriadenie detenčného ústavu predpokladajú nové trestné kódexy z roku 2005. Diskusie o jeho urýchlenom vybudovaní podnietil aj nedávny prípad viackrát trestaného údajného slovenského pedofila Antonína Nováka, ktorý podľa českej polície zabil deväťročného chlapca.

Vláda dnes nariadila ministerstvu zdravotníctva, aby spolu s rezortom spravodlivosti zriadili a sprevádzkovali ústav najneskôr do konca budúceho roka. Malo by v ňom byť 36 prevažne dvojlôžkových izieb pre duševne chorých recidivistov. Ministerstvo však v schválenom dokumente pripúšťa, že v budúcnosti sa zriadia ďalšie podobné ústavy.
O umiestnení potrestaného zločinca do ústavu musí rozhodnúť súd. Návrh môže podať minister spravodlivosti, prokurátor alebo riaditeľ väznice.

Pri rozhodovaní o zriadení detenčného ústavu sa uvažovalo o viacerých miestach. Jednou z alternatív boli aj Sučany pri Martine. Tamojší obyvatelia však proti zriadeniu ústavu vo svojej obci protestovali aj petíciou. Báli sa totiž, že by ľudia z ústavu mohli ohrozovať ich bezpečnosť.

debata chyba