Štát drží nad Harabinom ochrannú ruku

Kontakty ministra spravodlivosti Štefana Harabina na zločinca Národný bezpečnostný úrad vedený Františkom Blanárikom z HZDS preverovať nebude. Záznam telefonátu s Bakim Sadikim, ktorého polícia podozrievala, že je šéfom mafie, nie je podľa úradu rizikom pre štát. Harabin dostal od NBÚ bezpečnostnú previerku po tom, čo nastúpil do ministerského kresla. Každý, kto ju vlastní, sa môže oboznamovať s prísne tajnými informáciami.

15.07.2008 09:17
Harabin Foto: ,
Štefan Harabin
debata

Prepis telefonického rozhovoru so Sadikim nie je pre NBÚ dôvodom na opätovné prevetrania ministra. „Bezpečnostné riziká sú presne definované v zákone. Postupujeme len podľa zákona,“ uviedol Ivan Goschmidt z úradu.

Zákon pritom hovorí, že úrad je povinný konať, ak vyjdú na povrch nové zistenia. „Pravidlá sú gumové a umožňujú NBÚ vykladať si ich po svojom,“ povedal bezpečnostný analytik Ivo Samson. Podľa neho úrad v niektorých prípadoch koná, v iných nie.

Čo si myslíte o kontaktoch Harabina s Albáncom Sadikim?

Kým Harabina nechá NBÚ tak, zakročil napríklad voči špeciálnemu sudcovi Jánovi Hrubalovi. Dôvodom bolo, že Hrubala spôsobil dopravnú nehodu a odmietol test na alkohol, za čo ho chcel NBÚ posadiť na detektor lži. Hrubalovi hrozilo, že príde o bezpečnostné osvedčenie.

Harabin má ako minister výnimku a previerku nepotrebuje. Napriek tomu si ju dal po nástupe do vlády v roku 2006 urobiť. „Každá osoba zastávajúca politický post by ju mala mať, aby mohla preukázať, v prípade takýchto kriminálnych kampaní na politickú objednávku svoju bezúhonnosť,“ zdôvodnil Harabin cez svoj tlačový odbor.

Minister pritom ešte pred dvoma rokmi previerky kritizoval. Uvádzal ich ako jeden z dôvodov, prečo zrušiť Špeciálny súd. „Tým, že špeciálni sudcovia musia mať bezpečnostnú previerku sa zároveň stávajú vydierateľní výkonnou mocou,“ tvrdil.

Minister včera pripomenul, že každého preverovaného kontroluje polícia a tajné služby a ak by mal podozrivé kontakty, osvedčenie by nedostal. Záznam o Sadikiho telefonáte, ktorý by mohol dokázať prepojenie na ministra, však policajti zrejme už nemajú. Písomnosti o odpočúvaní skartovali podľa informácií Pravdy ešte v roku 2005. „Materiály na ministerstve vnútra sú archivované a likvidované podľa lehôt, ktoré obsahuje zákon o archívoch a registratúrach,“ konštatoval hovorca rezortu Erik Tomáš. Podľa zákona sa ničia po desiatich rokoch, prípad sa stal v roku 1994.

Prepis odpočutého rozhovoru, ktorý má Pravda k dispozícii, dokazuje, že Harabin si ešte ako sudca tykal so Sadikim. Minister pritom opakovane tvrdil, že Sadikiho nepozná.

Sadiki bol podozrivý, že šéfuje albánskej mafii, ktorá pašovala drogy do Európy. Sadiki bol odsúdený za nedovolené ozbrojovanie. Za pašeráctvo drog sa ho nepodarilo postaviť preto, lebo dvaja kľúčoví svedkovia zomreli.

Premiér Robert Fico (Smer) sa Harabina z vlády odvolať nechystá. Celú kauzu nepovažuje za problém. Opozícia zbiera podpisy na mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministra. Keďže sú parlamentné prázdniny, poslanci budú o Harabinovi rozhodovať zrejme až v septembri.

debata chyba