Tomanovej bývalej šéfke hrozí basa

Neziskovka Privilégium má už vyše mesiaca na krku exekútora, jej riaditeľke Štěpánke Mádlovej hrozí dokonca väzenie. Bývalá šéfka ministerky práce Viery Tomanovej (Smer) môže dostať za oklamanie štátnych úradov pri žiadaní štátnej dotácie päť až dvanásť rokov za mrežami.

31.07.2008 06:56
Robert Fico a Viera Tomanová Foto: ,
premiér Robert Fico a ministerka Viera Tomanová
debata

„Vyšetrovateľ obvinil Štěpánku Mádlovú z podvodu,“ potvrdil bratislavský krajský prokurátor René Vanek. O obvinení in­formovali Hospodárske noviny.

Na základe falošných údajov, ktoré poskytla práve Mádlová, dostala neziskovka ešte v roku 2006 od Tomanovej dve dotácie, čo bolo spolu dva milióny korún. Mádlová sa k svojmu obvineniu napriek prísľubu nevyjadrila. Výsledky policajného vyšetrovania nechcelo komentovať ani ministerstvo práce.

Problém je v tom, že spoločnosť zatajila svoje podlžnosti k štátu. Dlhovala nielen Sociálnej poisťovni, ale aj Daňovému úradu. Čistý účet vo vzťahu k štátu je pritom podmienkou pridelenia dotácie. Pre peniaze získané podvodom zaklopal na dvere Privilégia v polovici júna exekútor.

„Musia zaplatiť aj pokutu 0,1 percenta z dvoch miliónov za každý deň omeškania,“ vysvetlil hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. Penále sa podľa neho vyšplhali na viac ako 200-tisíc korún. Exekútor podľa Šmála práve spisuje majetok spoločnosti. „Najprv sa spisuje stav na bankových účtoch, potom hnuteľný a nakoniec nehnuteľný majetok,“ dodal.

Privilégium by malo tiež zaplatiť pokutu 630-tisíc korún, ktorú mu vyrubilo ministerstvo práce po kontrole v jeho zariadeniach. „Výsledky finančnej kontroly sme odstúpili na ďalšie konanie Správe finančnej kontroly,“ uviedla Barbora Petrová z ministerstva prá­ce.

Za rok sa zvýšil aj dlh Privilégia k Sociálnej poisťovni. Namiesto vlaňajších 17 miliónov to bolo ku koncu marca tohto roku 21 miliónov. Dlh na daniach vlani predstavoval 2,7 milióna. Zástupcovia Privilégia ešte vlani tvrdili, že peniaze nemôžu vrátiť, pretože za ne nakúpili polohovateľné postele a nočné stolíky do Domova sociálnych služieb v Krajnom.

Hoci je pod žiadosťou o peniaze pre Privilégium podpísaný aj Mečíř ako jeden zo štatutárov spoločnosti, obvinený nie je. Podľa polície mu mala nepravdivé informácie podsunúť práve Mádlová. Obaja boli členmi strany Smer, ktorá ich však za zavádzanie úradov vylúčila.

Zákon hovorí, že podvodu sa dopúšťa aj ten, kto dotáciu schváli, hoci vie, že žiadateľ nespĺňa kritériá. Týmto smerom však vyšetrovanie kauzy neprebiehalo. Premiér Robert Fico sa vlani za Tomanovú postavil. „Ak je to zločin, tak sa k tomuto zločinu hlásim aj ja,“ povedal o dotácii udelenej proti pravidlám.

debata chyba