Športovú Trojku si naladí 60% divákov

Tretí kanál verejnoprávnej Slovenskej televízie (STV) - športová Trojka sa spustí už o pár dní. Spolu so štartom Hier XXIX. olympiády v Pekingu si Trojku už 8. augusta od 14:00 môže pozrieť približne 60 percent televíznych divákov na Slovensku. Šesťdesiatpercentné pokrytie v čase štartu Trojky hodnotí STV pozitívne, pre porovnanie, ČT4 Sport dosahuje v Česku po jeden a pol roku vysielania necelých 50% pokrytia.

31.07.2008 13:15
Logo STV3 Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako ďalej povedal manažér Trojky Andrej Miklánek, STV nevie ovplyvniť, že istá skupina ľudí od začiatku šport na Trojke neuvidí, je to otázka harmonogramu prechodu z analógového na digitálne vysielanie.

Trojka bude v ponuke všetkých digitálnych platforiem – najväčších káblových operátorov, bude skúšobne v DVB-T v Košiciach, Prešove, v rokovaní je aj DVB-T vysielanie v Bratislave. Naladí si ju tiež väčšina ľudí, ktorí prijímajú signál cez satelit. Pôjde tiež prostredníctvom širokopásmového internetu (IP TV, Internet Protocol Television). Diváci, ktorí nebudú môcť prijímať Trojku, však o olympiádu neprídu. Na Dvojke sa odvysiela to najdôležitejšie z olympiády. STV garantuje, že všetky vystúpenia slovenských športovcov a najdôležitejšie súťaže na Dvojke budú.

Na Trojke budú olympijské hry naživo približne od 03:00 do 18:30, v ostatnom čase odvysiela najzaujímavejšie veci zo záznamu. Uvedené časy nie sú fixné, závisia od programu hier. Pevnú vysielaciu os olympijského programu tvoria súhrnné spravodajstvá, ktoré bude Trojka vysielať o 6:00, 11:00 a 17:30 nášho času. Okrem súťaží v jednotlivých disciplínach hier Trojka prinesie aj doplnkové programy o Pekingu, dokumenty o slovenských športovcoch, spravodajské sumáre. Nonstop bude vysielať od 8. do 25. augusta, od 26. augusta prejde podľa pridelenej vysielacej licencie až do konca roka na denné sedemhodinové vysielanie, od 17:00 do 24:00. Trojka má ambíciu v závislosti od finančných možností postupne vysielať dlhšie, časom nonstop. Približne polovica z vysielania Trojky by mala patriť domácemu športu.

STV garantuje počas olympiády vysielanie Trojky vo vysokom rozlíšení (high definition, HD), kvalita poolympijského vysielania bude závisieť od konkrétneho programu, jednotlivých zahraničných akvizícií a rozdielov v domácej výrobe. Programy vyrábané v interných kapacitách STV budú prechodne vo formáte SD 4:3, avšak časť výroby vyrábaná v spolupráci s externým prostredím bude vo formáte SD 16:9. Hneď po OH tak nemožno očakávať, že celý program Trojky bude vo vysokej digitálnej kvalite (HD) a vo formáte 16:9. Tretí kanál bude istý čas vysielať v kombinovanom režime 16:9 a 4:3 v štandardnom rozlíšení (SD).

Tohtoročné náklady na Trojku sú 100, 383 milióna korún. Z toho reklama pokryje 7,6 milióna Sk, sponzoring dva milióny Sk z dotácie od štátu pôjde 90,783 milióna Sk, ktorá prišla na účet STV 3. júna. Obchod a reklamu pre Trojku zastreší dcérska spoločnosť STV, 1.2 media, s.r.o. STV získala licenciu na celoplošné digitálne vysielanie Trojky rozhodnutím Rady pre vysielanie a retransmisiu z 20. mája.

debata chyba