Polícia ochráni obete násilia len dva dni

Obete domáceho násilia sa na Slovensku nedočkajú takej ochrany, aká je bežná v okolitých krajinách. Polícia bude môcť tyrana dostať z bytu len na dva dni. Obeť si dovtedy musí vybaviť súhlas sudcu, aby násilníkovi zakázal priblížiť sa k nej. V Čechách a Rakúsku môže polícia vykázať tyrana z domu až na desať dní bez súdneho rozhodnutia.

19.08.2008 05:06
Polícia Foto:
Ilustračné foto
debata

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) ustúpil šéfovi rezortu spravodlivosti Štefanovi Harabinovi (HZDS), ktorý nesúhlasil s desaťdňovou lehotu. Harabin tvrdí, že existujú obavy zo zneužívaniu inštitútu pri riešení rozporov v manželstve.

„Ochranu života a zdravia musí štát zabezpečiť aj prípadným premiestnením ohrozenej osoby,“ zdôvodňuje Harabin.

Kaliňák si myslí, že Slovensko bude na tom podstatne lepšie ako iné štáty. „Získavame v krátkom čase rozhodnutie súdu, ktoré môže páchateľovi zakázať vstup do bytu aj na dlhší čas ako desať dní,“ uviedol. Sudcovia budú musieť v týchto prípadoch rozhodnúť do 48 hodín.

Doteraz polícia nemohla vykázať násilníka z bytu vôbec. Zmena zákona, ktorú navrhuje ministerstvo vnútra, by mala podľa Kaliňáka prispieť k väčšej ochrane obete.

Stal sa ňou cez víkend aj 11-mesačný chlapček zo Zvolena a jeho matka. Tá už pred mesiacom polícii nahlásila, že sa jej druh vyhráža smrťou. Policajti zakročili až po tom, čo muž dieťa takmer zabil v byte jeho matky. „Muž spôsobil chlapčekovi zlomeninu záhlavovej kosti, početné hematómy na dolných končatinách, trupe, sánke a brade,“ uviedla banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Muž bol už v minulosti viac ráz trestaný pre násilnú trestnú činnosť. Teraz ho polícia stíha aj za to, že sa vyhrážal družke zabitím. Podobné príbehy by mali byť od decembra minulosťou.

Polícia bude môcť násilníkovi odobrať kľúče od spoločného bytu a zakázať mu na dva dní priblížiť sa nielen k domu, ale aj k škole či zamestnaniu svojich obetí. Ak vykázaný poruší rozhodnutie polície, môžu ho aj stíhať. Zmenu zákona o Policajnom zbore by vláda a parlament mali schváliť na jeseň, platiť by mala od decembra.

Policajné štatistiky z posledných rokov hovoria, že miera domáceho násilia sa na Slovensku pomaly znižuje. Oproti roku 2006 sa vlani počet nahlásených prípadov znížil zo 609 na 457. Odborníci však upozorňujú, že mnoho obetí prípady násilia neohlási.

Advokátka Ivetta Rajtáková, ktorá obete násilia zastupuje na súdoch už dlhé roky, pripomína, že často polícia aj prokuratúra násilie posudzujú miernejšie. Napríklad týranie blízkej osoby kvalifikujú ako nebezpečné vyhrážanie.

„Vyhrážanie sa smrťou alebo inou vážnou ujmou sa veľmi často posudzuje dokonca ako priestupok, s odôvodnením, že síce napĺňa znaky trestné činu, ale vzhľadom na to, že ide o manželov alebo rozvádzajúcich sa, nejde o trestný čin,“ upozorňuje Rajtáková.

Platné zákony aj dnes umožňujú páchateľa v prípade týrania manželky a detí poslať za mreže až na osem rokov. Trest môže byť ešte prísnejší, ak násilník svoju obeť týra opakovane v priebehu dvoch rokov alebo jej spôsobí smrť.

debata chyba