Cestu si rozmyslel v poslednej chvíli

Stačilo málo a mohol byť medzi obeťami. Košičan Dominik Šutar si cestu do Chorvátska rozmyslel v poslednej chvíli. "Mal som miesto vpredu v autobuse, kde bolo najviac mŕtvych a zranených, zrejme by som tu už nebol. Zachránila ma Božia prozreteľnosť," hovorí.

08.09.2008 08:10 , aktualizované: 08:31
Nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku Foto:
Na košické letisko v nedeľu večer priviezol vládny špeciál po ťažkej havárii slovenského autobusu v Chorvátsku.
debata

Dominik Šutar mal cestovať spolu s otcom a bratmi. Keďže má doma malé dieťa a manželku, dovolenku oželel. Práve na príbuzných, ktorým sa nič nestalo, čakal na košickom letisku spolu s mamou.

Na prílet lietadla s 26 Slovákmi, ktorí prežili tragédiu, čakali desiatky príbuzných. Prvé hodiny však nevedeli, čo sa s ich blízkymi deje. Zamestnanci letiska ich k nim nepustili. Ľudí z lietadla odvážali autobusy preč. „Mám tam sestru, ale nič o nej neviem. Ani to, či priletela,“ plakala Magdaléna Dudinská. Príbuzných totiž nik neinformoval.

Na dcéru Evu čakala aj pani Marta, ktorá nechcela prezradiť priezvisko. „Dcéra mi volala ešte z chorvátskej nemocnice. Vraj počas cesty ráno počuli nejaký zvuk, mohla to byť prasknutá pneumatika alebo niečo sa v autobuse pokazilo. Potom si už nič nepamätala. Sťažovala sa, že má veľmi napuchnutú nohu, asi zlomenú,“ hovorí.

Zranených ošetrovali lekári aj priamo na košickom letisku. Niektorých previezli do vojenskej a fakultnej nemocnice.

Šestnástich zranených previezli na košickú traumatológiu

Z 26 účastníkov dopravnej nehody autobusu v Chorvátsku, ktorých v nedeľu krátko pred 21:00 h dopravil do Košíc vládny špeciál, previezli šestnástich do Fakultnej nemocnice L. Pasteura. Informoval o tom minister zdravotníctva Richard Raši. Ako ďalej spresnil, všetkých, ktorí pricestovali, lekári predbežne vyšetrili v provizórnej vyšetrovni zriadenej v letiskovej hale.

„U väčšiny z nich zistili ľahšie zranenia – tržné rany, pomliaždeniny, ľahšie otrasy mozgu. Šestnástich pacientov však čakajú ďalšie vyšetrenia na traumatologickej klinike. Pre tých, ktorí odmietli ďalšie ošetrenie a odišli domov, sú lekárske tímy naďalej v pohotovosti, s lekármi sa v prípade akéhokoľvek problému môžu kontaktovať na linke 155. Na tomto čísle môžu získať bližšie informácie o zranených aj ich príbuzní,“ uviedol Raši.

Minister zdravotníctva ešte v noci odletel do Chorvátska, kde navštívi deviatich ťažko zranených, ktorí zostali v tamojších nemocniciach (traumatológia v Záhrebe, nemocnica v Gospiči, neurológia v Rijeke). Zraneným aj s pozostalým po tých, ktorí pri nehode zahynuli, pomáhajú psychológovia.

Podľa ministra zahraničných vecí Jána Kubiša ešte stále prebieha identifikácia 14 obetí nehody. Kubiš sa odmietol vyjadriť k možným príčinám tragédie. „Určite nebudem špekulovať, musíme si počkať na výsledky vyšetrovania.“ Chorvátska polícia sa podľa jeho slov prípadom intenzívne zaoberá. „Autobus previezli na kontrolu, aby zistili, či technický stav bol v poriadku, je zmapovaný celý terén, brzdná dráha. Všetky úkony, ktoré bolo treba urobiť chorvátski vyšetrovatelia urobili. Budeme čakať na závery a dovtedy by aj z mojej strany bolo hrubo nezodpovedné, keby sme akokoľvek špekulovali o príčinách nehody,“ uzavrel Kubiš.

Tragická nehoda autobusu, pri ktorej zahynulo 14 Slovákov, sa stala v nedeľu pred šiestou ráno na diaľnici Záhreb – Split medzi mestami Gospič a Lovinac. Podľa informácii chorvátskeho denníka Slobodná Dalmácia, k nehode došlo, keď autobus pri veľkej rýchlosti vyšiel z cesty. Autobus prerazil ochranné kovové zábradlie a narazil priamo do betónovej konštrukcie nadjazdu Mogorič. Po náraze, podľa chorvátskych médií, z autobusu zostala iba hromada železa.

Slovenský autobus zišiel z cesty a vrazil do...
Záchranári odvážajú zranených do nemocnice.
+16Záchranári sa snažia z trosiek dostať...
debata chyba