Arcibiskup Zvolenský: Nájdite si čas na deti

Bratislavský arcibiskup - metropolita Stanislav Zvolenský v Šaštíne na púti vyzval rodičov, aby nenahradzovali vnútrorodinné vzťahy vonkajším pohodlím. Ako uviedol v homílii počas slávnostnej svätej omše pred národnou svätyňou, na ktorej bol prítomný aj prezident SR Ivan Gašparovič, rodinu treba materiálne zabezpečiť, ale vnútrorodinné odcudzenie je príliš krutou daňou za takú námahu.

15.09.2008 14:25
Zvolenský Foto: ,
Bratislavsky arcibiskup-metropolita Mons. Stanislav Zvolenský
debata

„Povzbudzujem rodičov, aby si na deti každý deň našli čas,“ uviedol Zvolenský. Nabádal ich, aby sa so svojimi deťmi každý deň rozprávali. „To je investícia do ich dozrievania,“ do­dal.

V každej matke a otcovi sa podľa arcibiskupa ozýva Simeonovo proroctvo Márii, že jej srdce prenikne sedmorý meč bolesti. Rodičia žijú v neistote, či ich dieťa bude zdravé, odolá drogám, alkoholu, či ich výchova prinesie ovocie, či si nájdu ich deti uplatnenie v spoločnosti. Sú to otázky pred neistou budúcnosťou. Arcibiskup Zvolenský zdôraznil, že neistota bolí pre množstvo alternatív a nemožnosť prípravy na ne.

Zvolenský tiež vyzval rodičov, aby sa často modlili za svoje deti. „Pôrod je len biologický začiatok, ktorý musí pokračovať duchovným zrodením,“ vyhlásil arcibiskup. Pripomenul tiež vyvraždenie malých detí kráľom Herodesom. „Herodes je dnes každý, kto siaha na život fyzický a duchovný,“ zdôraznil. Herodesom je teda v súčasnosti zdravotník, ktorý ponúka žene interrupciu, díler drog, producent, či pedagóg, ktorý spochybňuje morálny zákon.

Snahou rodičov je podľa Zvolenského uchrániť deti pred rôznymi nástrahami. Ale čím sú deti staršie, tým to ide ťažšie. Rodičia majú preto deťom ponúknuť alternatívu zlým vplyvom práve osobným príkladom.

Podľa arcibiskupa najväčšiu bolesť prežívala Mária, keď videla umierať svojho Syna na kríži a po smrti, keď jej ho vložili do náručia. Preto si aj dnes spomína na rodičov detí z onkológie, rodičov detí, ktoré zahynuli pri nehodách, ale tiež na rodičov, ktorým deti zomreli pri zabezpečení mieru a poriadku. „Možno len úctivo mlčať a rozmýšľať,“ uviedol. Zároveň vyjadril úctu všetkým rodičom, ktorí sa starajú o postihnuté deti.

Médiá boli témou tohtoročnej národnej púte do Baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Program, ktorý pripravili saleziáni, správcovia národnej baziliky, reflektuje tému mediálnej výchovy. Púť sa začala v nedeľu. Dnes vyvrcholila slávením pontifikálnej svätej omše bratislavským arcibiskupom Stanislavom Zvolenským, predsedom Rady Konferencie biskupov Slovenska pre spoločenské komunikačné prostriedky. Koncelebrovať s ním prišiel aj člen hlavnej rady Saleziánov dona Bosca z Ríma zodpovedný za médiá, Mexičan Filiberto González Plasencia. Mottom púte je „Slovo Boha: Pozri, mama!“

Katolícka cirkev na Slovensku si v pondelok 15. septembra pripomína sviatok Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska. Národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku sa stal chrám v Šaštíne. Sviatok Sedembolestnej je na Slovensku štátnym sviatkom. Prvá zmienka o sviatku pochádza z roku 1412, keď sa spomenula na cirkevnom sneme v Kolíne nad Rýnom. Pre celú Cirkev ho ustanovil až pápež Benedikt XIII. v roku 1727 a zároveň povolil, aby sa Panna Mária Sedembolestná uctievala ako patrónka Slovenska.

debata chyba