Premiér pohrozil Fair-play žalobami

Premiér Robert Fico ostro zaútočil na mimovládnu organizáciu Aliancia Fair-Play, ktorá nedávno tvrdila, že Ficova strana Smer protizákonne prijala dary. Premiér alianciu obvinil z klamstiev a pohrozil jej žalobami, ak sa strane neospravedlní. Naznačoval tiež, že sponzor aliancie americký finančník George Soros je naladený proti slovenskej vláde. Aliancia sa ospravedlniť odmietla.

24.09.2008 15:40 , aktualizované: 21:08
Fico Foto:
Robert Fico
debata

Aliancia Fair-Play sa dlhodobo venuje napríklad dozeraniu na transparentnosť financovania politických strán, naposledy spolu so Smerom kritizovala za údajné dary aj opozičnú SDKÚ. Fico však dnes naznačoval, že za kritikou jeho strany môže byť aj jeden zo sponzorov aliancie, Open Society Institute, ktorý zas financuje známy donor a finančník Soros.

„To bola hrubá manipulácia s faktami, čo predviedla aliancia napojená na Sorosove peniaze,“ povedal Fico novinárom.

Aliancia nedávno upozornila, že Smer i SDKÚ majú v bratislavskej mestskej časti Ružinov prenajaté priestory za podľa nej nezvyčajne nízke sumy. To by sa malo podľa organizácie považovať za prijatie daru, ktorý strany nepriznali.

Obvinenie z prijatia darov odmietla aj SDKÚ, obe strany tvrdili, že postupovali v súlade so zákonom a navyše v týchto priestoroch uskutočnili nákladnú rekonštrukciu. Fico dnes požiadal mimovládnu organizáciu o ospravedlnenie, v opačnom prípade jej pohrozil žalobami na ochranu dobrého mena. „Odmietam takúto manipuláciu s verejnou mienkou a zasahovanie tretieho sektora do politického života,“ vyhlásil premiér.

„Aliancia sa neospravedlní,“ reagoval jej predstaviteľ Peter Kunder pre televíziu TA3. „Aliancia Fair-play monitoruje politické strany a slobodne zverejňuje svoje občianske názory od roku 2002 a jej stanoviská sú medzi vládami a politikmi vždy rovnako nepopulárne a kritizované,“ do­dal.

Do vážnejších podozrení z nečestného financovania sa dostala nedávno vládna HZDS, ktorá vo svojej výročnej správe priznala miliónové dary od invalidného dôchodcu, ktorý býva v skromnej garsónke, či od zadĺženého podnikateľa.

debata chyba