Knihy a medaily za milión poslanci nechcú

Miliónovú faktúru dostala Národná rada za knihy a medaily k 160. výročiu slovenského parlamentu. Časť poslancov je zhrozená. Pozlátená medaila podľa nich vyzerá ako nedorobená, kniha je výtvarne nezvládnutá. Jej spoluautorom je bývalý poslanec za SNS Anton Hrnko.

26.09.2008 07:00
Parlament, poslanci, NR SR Foto:
ilustračné foto
debata

,,Nie som odborník na medaily. Ale táto má ostré, nezabrúsené hrany," upozornila poslankyňa za SDKÚ Magdaléna Vášáryová. Medaily, ktoré si nechala Národná rada vyraziť aj do zásoby na reprezentáciu, podľa nej výtvarným zhotovením pripomínajú 50. roky.

Kniha, ktorá mapuje históriu slovenského parlamentu, je síce na kvalitnom papieri, je však plná najmä starších fotografií. ,,Vyzerá ako zo 70. rokov, nemá myšlienku, ideu, nič," myslí si Vášáryová.

Národná rada nechala dielo Slovenský parlament v premenách času vytlačiť v 1 500 exemplá­roch. Tisíc v slovenčine, 500 kusov sa práve dotláča v anglickom jazyku. ,,Náklady sú vo výške 715-tisíc korún (23 733,65 eur)," uviedla Elena Valovičová z tlačového oddelenia Národnej rady.

Čo si nerozdelili poslanci, ostalo podľa Valovičovej na reprezentačné účely. Zahraničnej návšteve by však takúto vizitku slovenského parlamentu nevložil do ruky ani poslanec vládnej SNS Jaroslav Paška. ,,Na reprezentáciu pred zahraničnými návštevami by asi nebola veľmi vhodná," pripustil.

Národná rada myslela aj na zahraničné návštevy, pre ktoré dala vytlačiť 500 kusov. ,,V tvrdej aj v mäkkej väzbe," spresnila Valovičová. Okrem histórie národných rád v nej čitateľ nájde zoznamy poslancov v jednotlivých volebných obdobiach či životopisy ich bývalých predsedov.

Dušan Jarjabek zo Smeru nechcel povedať, či by sa nehanbil použiť na reprezentáciu práve toto dielo. ,,Pre mňa je dôležité, aby tam neboli vážne faktografické chyby. Ostatné je len otázkou vkusu," povedal. Knihu kritizujú podľa neho tí, ktorí sa v nej nevidia na detailnej fotografii.

debata chyba