Elektru 'vyrovnali' ľudia profitujúci z HZDS

Šéfovi vládnej HZDS Vladimírovi Mečiarovi pomohli vyrovnať dlh za luxusnú vilu Elektru v Trenčianskych Tepliciach syn bývalého ministra Alexandra Rezeša a ľudia, ktorí profitovali z politiky HZDS. Napísal to denník Sme. Pôžičku Mečiar podľa denníka splatil tým, že jeho žena predala akcie v istej spoločnosti firme podnikateľa, ktorý Mečiarovi peniaze požičal. Trojnásobný expremiér už niekoľko rokov čelil otázkam médií, ako financoval svoju vilu.

30.09.2008 11:22
Mečiar Foto:
Predseda HZDS Vladimír Mečiar
debata

Mečiar ešte v roku 2005 bez bližších podrobností povedal, že pôžičku sa mu podarilo splatiť jednorazovo, nie peniazmi, ale majetkovými právami jeho manželky.

Denník s odvolaním sa na dokumenty, ktoré má k dispozícii, dnes uviedlo, že manželka šéfa ĽS-HZDS Margita Mečiarová kúpila v apríli 2005 desaťpercentný podiel v spoločnosti Trend Tatry od podnikateľa a bývalého šéfa železiarní VSŽ Košice Júliusa Rezeša, ktorý je synom ministra z čias Mečiarovej vlády. Za sto akcií Mečiarova manželka údajne zaplatila jeden milión korún (33.194 eur), teda nominálnu hodnotu akcií. Podľa denníka o tri mesiace neskôr podiel predala za 60 miliónov korún (takmer dva milióny eur) firme Paola Properties, ktorá patrí Petrovi Zieglerovi. Práve tento podnikateľ v minulosti oznámil, že Mečiarovi požičal na vybudovanie luxusného sídla.

48 miliónov korún (1,59 milióna eur) bolo podľa denníka Sme zápočtom na pôžičku, ktorú Mečiar dlžil firme a jej majiteľovi Zieglerovi. Ďalších 12 miliónov korún (takmer 0,4 milióna eur) vyplatili v hotovosti, aby Mečiar mohol platiť dane z lukratívneho predaja akcií, poznamenal denník.

Firmu Trend Tatry, ktorá údajne pomohla Mečiarovi splatiť dlh, založili v roku 2001 Július Rezeš, Ondrej Žemba, Milan Bališ a Gabriel Vysaník. Vysaník a Bališ sú podľa Sme spolumajiteľmi spoločnosti GVM, ktorá mala získať za zlomok trhovej ceny vyše milióna štvorcových metrov pozemkov vo Veľkom Slavkove. Sporný prevod pozemkov, pre ktorý sa dostala vládna koalícia do doteraz najväčšej krízy, odobril nominant HZDS v Slovenskom pozemkovom fonde.

Rezeš aj Mečiar sa odmietli k transakcii vyjadriť.

debata chyba