Čaplovič: Nech sa ministerka pýta mňa, SMK dezinformuje

Vicepremiér Dušan Čaplovič, ktorý s maďarským partnerom Péterom Kissom pripravoval neuskutočnenú schôdzku premiérov, vyzval maďarskú ministerku zahraničných vecí, aby nezasahovala do vnútorných záležitostí Slovenska. Pre Slovenský rozhlas (SRo) označil štvrtkové námietky Kingy Gönczovej k dianiu na Slovensku, ktoré tlmočila slovenskému veľvyslancovi v Budapešti Jurajovi Migašovi, za neadekvátne.

03.10.2008 15:25
Dušan Čaplovič Foto:
Vicepremiér Dušan Čaplovič.
debata

Gönczová upozornila, že Slovensko porušilo sľub udržania úrovne menšinových práv, keď vydalo učebnicu vlastivedy pre maďarské školy so slovenskými zemepisnými názvami. Podľa Čaploviča o zmene status quo v právach menšín, žijúcich na Slovensku, nemôže byť ani reč.

„Je to reakcia neadekvátna, je to reakcia, ktorá nepozná skutočnosti, a na základe jedného individuálneho zlyhania jedného vydavateľstva Orbis pictus chce posudzovať Slovenskú republiku. Ja to odmietam. Keby sa pani Gönczová spojila so mnou, vedela by oveľa viac, ako keď dostáva správy – dezinformácie od niektorých poslancov SMK,“ povedal Čaplovič a dodal: „Žiadna zmena status quo. Nakoniec, aj v knižke boli v závere uvedené dvojjazyčné názvy, ale išiel oficiálny list od podpredsedu vlády na všetky vydavateľstvá, aby sa uvádzalo dvojjazyčne. Takže nech susedná krajina, konkrétne pani ministerka zahraničných vecí, ktorá býva často v tejto oblasti veľmi aktívna, nezasahuje do vnútorných záležitostí Slovenska a nech sa najprv presvedčí, že to, čo počula, je individuálne zlyhanie, ale nie je zlyhanie Slovenskej republiky.“

Maďarská ministerka pripomenula, že premiér Robert Fico nesie zodpovednosť za vzťahy medzi oboma krajinami a jeho vláda robí aj kroky, ktoré sú diskriminačné. Ministerka zahraničných vecí zdôraznila, že maďarské školy na Slovensku takmer vôbec nezískali peniaze z podporných programov Európskej únie. Kinga Gönczová tiež prízvukovala, že v učebniciach pre školy s vyučovacím jazykom maďarským nie sú názvy miest v maďarskom jazyku a tým podľa nej Slovensko porušilo sľub o nezmeniteľnosti postavenia menšín, informoval v Rádiožurnále SRo Árpád Sigmond z maďarského Inforádia.

debata chyba