Fronc: Mikolaj je nezodpovedný. Ale aj SMK

Exminister školstva Martin Fronc tvrdí, že spor o učebnice vlastivedy s vyučovacím jazykom maďarským, ktoré vyvolali v posledných dňoch napätie vo vzťahoch Slovenska s Maďarskom, spolitizoval súčasný šéf rezortu Ján Mikolaj. "Zaťahovať učebnice... do Bruselu, ako to chcú spraviť poslanci Strany maďarskej koalície, je nezodpovedné," vyhlásil podpredseda KDH s tým, že ďalšia politizácia poškodí v prvom rade žiakov a zneistí ich rodičov.

08.10.2008 13:37
Martin Fronc Foto: ,
Martin Fronc
debata

Nová vlastiveda pre 4. ročník základných škôl s vyučovacím jazykom maďarským viedla SMK k návrhu na zmenu zákona, aby explicitne garantoval názvy v učebniciach, učebných textoch a pracovných zošitoch v menšinovom jazyku. SMK podporuje aktivity združenia rodičov, ktorí ich používanie odmietajú a chcú ich vrátiť. „Tento problém sa má riešiť,“ zdôraznil Csáky s tým, že oslovil v tejto veci predsedu vlády Roberta Fica. Ak sa veci podľa neho nepohnú na domácej pôde, bude z toho medzinárodný problém.

Mikolaj v uplynulých dňoch jasne povedal, že nie sú dôvody na stiahnutie učebnice. O uvádzaní názvov v slovenčine rozhodol on, neskôr vydal pokyn, aby v zátvorke bol názov v jazyku menšiny. Vydavateľ vlastivedy (Orbis Pictus Istropolitana) oponoval, že usmernenie prišlo neskoro, maďarské názvy preto dodal do slovníčka na konci učebnice.

Nacionalizácia je vraj jediným programom Mikolaja

Podľa Fronca je zjavné, že „národnostné školstvo a nacionalizácia tejto témy sa stávajú jediným bodom programu ministra“. Nazdáva sa, že je to z toho dôvodu, aby „sa prehlušili iné vážne problémy ministerstva“. To doposiaľ podľa neho neinformovalo, koľko škôl a akým spôsobom sa od 1. septembra zapojilo do reformy vzdelávania. „To, že slovenskí žiaci v rámci reformy sa nemajú z čoho učiť, ostáva úplne na okraji jeho záujmu,“ povedal Fronc s tým, že požiada Výbor pre vzdelanie, mládež, vedu a šport Národnej rady, aby sa urgentne týmto problémom zaoberal a vykonal poslanecký prieskum s cieľom riešiť tak problém slovenských učebníc, ako aj učebnice vlastivedy. „Minister Mikolaj nemôže mlčať a tváriť sa, že sa ho to netýka,“ vyhlásil Fronc.

SMK chce novelou meniť školský zákon

Krátkou novelou, ktorú predkladajú József Berényi a László Szigeti, chce SMK zmeniť školský zákon. Zaručiť by mala právo menšín na štúdium v materinskom jazyku. Berényi a Szigeti sa odvolávajú na Európsku chartu menšinových a regionálnych jazykov. Do zákona navrhujú doplniť, že „v súlade s právom detí a žiakov patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na vzdelanie v ich materinskom jazyku“ sa v učebniciach, učebných textoch a pracovných zošitoch „uvádzajú geografické názvy v jazyku príslušnej menšiny.“ Novela by mala platiť od januára. Vicepremiér pre menšiny Dušan Čaplovič s novelou nesúhlasí. Maďarským školám odporučil, aby používali doterajšie učebnice vlastivedy, kde sú zemepisné názvy v materinskom jazyku, namiesto nových učebníc so slovenskými názvami. Čaplovič odmietol aj iniciatívu Združenia maďarských rodičov vrátiť učebnice ministerstvu školstva.

Združenie maďarských rodičov odporučilo základným školám s vyučovacím jazykom maďarským, aby novú vlastivedu vrátili ministerstvu školstva. Szigeti túto iniciatívu chápe. Rodičia sú dospelí ľudia a vedia, ako chcú vzdelávať svoje deti. „Je to riešenie adekvátne tomu, ako sa ministerstvo školstva k problému stavia.“

debata chyba