HZDS nominuje Urbániho na post eurokomisára

HZDS navrhne Milana Urbániho ako kandidáta na funkciu eurokomisára za Slovensko. Ako uviedol jeden z predstaviteľov HZDS, Urbáni preto v apríli skončí vo funkcii podpredsedu strany, aby sa mohol intenzívne venovať kandidatúre na komisára Európskej komisie. V sobotu po mimoriadnom sneme Vladimír Mečiar oznámil, že Urbáni by mal odísť pracovať na významnú funkciu mimo územia Slovenska.

19.10.2008 13:46
Urbáni, Mečiar Foto:
Podpredseda HZDS Milan Urbáni (vpravo) a predseda Vladimír Mečiar počas rokovania mimoriadneho republikového snemu strany.
debata

Urbáni v predchádzajúcom období pôsobil ako podpredseda HZDS pre zahraničnú politiku, v tejto funkcii bude až do 30. apríla 2009. Štyri a pol roka pracuje v Rade Európy, dva a polroka je predsedom parlamentného výboru pre európske záležitosti. Z tohto titulu je aj členom Konferencie predsedov výborov národných parlamentov pre európske záležitosti.

Urbánimu sa podarilo dostať HZDS do združenia európskych demokratických strán – EDP. Ako zástupca HZDS sa pravidelne zúčastňuje na ich rokovaniach. Podľa zdroja z HZDS si Urbáni vytvoril dobrý vzťah so zahraničnými ambasádami na Slovensku a má tiež dobré kontakty s viacerými vysokými politikmi v EÚ. Práve z tohto dôvodu sa HZDS rozhodla Urbániho nominovať na eurokomisára.

Nové zloženie Európskej komisie sa bude tvoriť po voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré budú v prevej polovici roku 2009. Nová Komisia by sa mala ujať mandátu v novembri 2009. V súčasnosti Slovensko v Európskej komisii zastupuje Ján Figeľ. Ten bol nominantom KDH, do Bruselu ho vyslala vláda Mikuláša Dzurindu. KDH bolo druhou najmenšou stranou vtedajšej Dzurindovej vlády.

debata chyba