Kráľovná na Devíne odhalila Pamätník železnej opony

Obdobie komunistického režimu, ktorý okrem iného obmedzoval ľudí pri cestovaní do zahraničia, bude v Bratislave pripomínať ďalší pamätník. Slávnostne ho odhalila britská kráľovná Alžbeta II. na sútoku Dunaja a Moravy v Devíne, kde sa za bývalého režimu začínali viaceré pokusy o útek na Západ.

23.10.2008 17:44
kráľovná Alžbeta II. Foto:
Britská kráľovná Alžbeta II. zamierila na hrad Devín v čiernom kostýme s bielym skladaným golierom a v čiernobielom klobúku.
debata

Približne tri metre vysoký Pamätník železnej opony má pripomínať hraničné bariéry, ktoré bývalé socialistické Československo oddeľovalo od „kapitalistického“ Rakúska na druhej strane Dunaja. Monument nakrátko doplnil už existujúci pamätník s názvom Brána slobody, ktorý pod Devínskym hradom stojí od roku 2005. Nové dielo však pod hradom nezostalo a po odhalení ho odviezli na iné miesto. Kam by sa mal presne v hlavnom meste presunúť, zatiaľ ešte nie je známe.

Kráľovná sa podľa prezidenta Ivana Gašparoviča počas návštevy zaujímala o slovenskú históriu vrátane obdobia komunistického režimu.

Winton a jeho „deti“ pozdravili kráľovnú

Alžbeta II. sa v Devíne stretla aj so svojím krajanom Nicholasom Wintonom, ktorý zachránil pred nacistickými koncentračnými tábormi stovky slovenských a českých detí. Pri stretnutí panovníčky s už 99-ročným Wintonom boli i niektoré z jeho „detí“. Pozdraviť sa s kráľovnou mohli tiež veteráni z čias druhej svetovej vojny.

Tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny zachránil Winton viac ako 600 detí tým, že zorganizoval ich prevoz do Británie. Jednou z nich bola napríklad aj Milena Grenfellová-Bainesová, ktorá mala možnosť stretnúť sa s kráľovnou. V čase odchodu do Británie mala iba deväť rokov.

Winton sám na svoj čin nikdy neupozornil, jeho zásluhy pomohla až pred 20 rokmi zverejniť historička Elisabeth Maxwellová a neskôr i slovenský režisér Matej Mináč filmom Sila ľudskosti.

Už niekoľkokrát v živote sa mal možnosť stretnúť s kráľovnou deväťdesiatšes­ťročný generálmajor Anton Petrák, ktorý po rozbití bývalého Československa nacistickým Nemeckom emigroval a bojoval za vlasť v zahraničnom odboji. „Ja som kráľovnej povedal, že je pre mňa veľkou cťou, že sa s ňou môžem stretnúť a ubezpečil som ju, že slovenskí vojaci za druhej svetovej vojny si kládli tiež za česť, že mali možnosť bojovať po boku Britov práve v dobe, keď Briti niesli najvyšší podiel v boji za slobodu,“ povedal Petrák.

Britská panovníčka si na Devíne prezrela aj zrúcaniny hradu. Odhalením pamätníku ukončila prvú časť svojho programu, večer ju čaká ešte spoločenský banket v Slovenskej filharmónii a v piatok plánuje návštevu Tatier a Popradu.

Britská kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ...
Britská kráľovná Alžbeta II. počas odhalenia...
+1Britská kráľovná Alžbeta II. zamierila na hrad...
debata chyba