Lipšic: Zásada trikrát a dosť je v súlade s ústavou

Poslanec Národnej rady SR a podpredseda KDH Daniel Lipšic si nemyslí, že by zásada trikrát a dosť bola v rozpore s Ústavou SR. Naopak, je presvedčený, že práve vďaka nej sa od roku 2002 výrazne znížil počet násilných trestných skutkov.

03.11.2008 16:44
Daniel Lipšic Foto:
Daniel Lipšic.
debata

Lipšic tak reagoval na podnet pezinského okresného súdu, podľa ktorého je zásada v zmysle trikrát a dosť neľudským a krutým trestom a tiež v rozpore s Ústavou SR a článkami Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a navrhuje, aby Ústavný súd SR vydal nález.

„Ja si myslím, že táto vec je ústavnoprávne jasná. Naša ústava zakazuje trest smrti, žiaden iný trest nezakazuje. Rovnako aj európsky Dohovor o ľudských právach,“ poznamenal Lipšic. Podľa neho je všetko ostatné otázkou zhodnotenia prokurátora, aký trest sa mu zdá byť primeraný. „Ja si myslím, že pokiaľ niekto spáchal tri násilné zločiny, vyžaduje si to prísny trest. Prečo by mala trpieť obeť a nie páchateľ,“ dodal.

Okresný súd v Pezinku podal žiadosť v súvislosti so žalobou na recidivistu, ktorý už raz ako mladistvý a neskôr ako dospelý bol trestaný za rovnaký trestný čin. Prokurátor žiada uplatniť túto zásadu a požaduje od súdu, aby mu uložil trest odňatia slobody na doživotie. Okresný súd pozastavil konanie v tejto veci, lebo ako dôvodí, podľa zákona by musel takýto trest uložiť.

Súdu sa nepozdáva, že potom už nemá možnosť preskúmať, či po určitom čase výkonu trestu nedošlo k náprave a prípadne odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, rovnako ani odsúdený nemá možnosť za žiadnych okolností podať žiadosť o podmienečné prepustenie na slobodu, pretože Trestný poriadok takýto postup zakazuje a ani neexistuje orgán, ktorý by mal kompetenciu žiadosť posúdiť a rozhodnúť o takejto žiadosti.

debata chyba