Kaliňák: Csáky je bezprecedentný klamár a národnostný štváč

K zotretiu maďarského názvu obce Hronovce nedošlo v týchto dňoch, ale v minulosti, povedal minister vnútra Róbert Kaliňák na tlačovej besede.

04.11.2008 12:15
Minister vnútra Róbert Kaliňák Foto:
Minister vnútra Róbert Kaliňák
debata

Reagoval tak na výzvu predsedu Strany maďarskej koalície Pála Csákyho, aby dal prešetriť zatretie maďarského názvu.

Ako uviedol Kaliňák, podľa viacerých svedkov, vrátane starostu obce, k zatieraniu názvu dochádza pravidelne, nemá to však národnostný, ale historický podtext. Dôvodom je, že sa nevedia dohodnúť obyvatelia na názve. Kaliňák zdôraznil, že Pál Csáky je bezprecedentný klamár a národnostný štváč.

Do slovensko-maďarských slovných prestreliek sa zapojil aj podpredseda vlády Dušan Čaplovič. „Zo Slovenska nové Kosovo neurobíte.“ Povedal to poslancom za Stranu maďarskej koalície (SMK) na záver rokovania o účasti poslancov na zasadnutiach Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny pri maďarskom parlamente.

Diskutuje: Ako riešiť vyhrotené slovensko-maďarské vzťahy,
ktoré sa prejavujú už aj násilím na štadióne?“:[http://tema.pravda.sk/…ite-442.aspx]

„Páni poslanci za SMK, zmierte sa s realitou, že koncepcia kolektívnych práv nemá miesto v Európe ani inde, nenašla si miesto napriek vašim veľkým snahám, miesto v žiadnom ľudsko-právnom dokumente,“ dodal s tým, že poslanci za SMK nemajú žiadnu medzinárodne právnu a ani morálnu bázu pre svoje archaické pokusy o vzkriesenie Veľkého Maďarska.

Podpredseda vlády Dušan Čaplovič zopakoval, že účasť poslancov za SMK na zasadnutiach fóra je v rozpore s európskymi normami, ako aj so základnou zmluvou medzi Slovenskom a Maďarskou republikou a je neetická. Na adresu poslancov za SMK poznamenal, že si „absolútne nectia slovenský parlament“ svojou politikou a postojmi a nemôžu sa čudovať, že sú nazývaní ako vierolomní partneri.

„Chováte sa ako nadposlanci, ako keby ste neboli poslancami Národnej rady SR, ale maďarského parlamentu,“ zdôraznil Čaplovič. Zároveň odmietol snahu poslancov za SMK, aby hlasovanie o navrhnutom uznesení bolo odložené do času, pokiaľ sa predseda parlamentu Pavol Paška nestretne s predsedníčkou maďarského parlamentu Katalin Szili.

debata chyba