Ministerstvo vnútra rozpustilo Slovenskú pospolitosť

Ministerstvo vnútra rozhodlo o rozpustení extrémistického občianskeho združenia Slovenská pospolitosť. Združenie totiž podľa ministerstva roznecovalo nenávisť a neznášanlivosť z národnostných, rasových, náboženských a politických dôvodov. Naplnilo tak opakované stanovisko premiéra Roberta Fica, podľa ktorého proti extrémistom nestačí protestovať, ale treba proti nim tvrdo zasahovať.

14.11.2008 15:25 , aktualizované: 15:34
Pospolitosť v Bratislave Foto:
Ilustračné foto
debata

„Združenie vyvíjaním činnosti roznecuje nenávisť a neznášanlivosť z národnostných, rasových, náboženských a politických dôvodov, čím sleduje dosahovanie svojich cieľov spôsobmi, ktoré sú v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky a zákonmi,“ uvádza sa v rozhodnutí mi­nisterstva o rozpustení extrémneho nacionalistického občianskeho združenia. Rezort vnútra o tom rozhodol 12. novembra.

„Rozpustenie Slovenskej pospolitosti je dôkazom, že slovenská vláda nebude ani minimálne tolerovať šírenie národnostnej či rasovej neznášanlivosti, prípadne neofašistické a neonacistické združenia. Rovnako nekompromisne však zasiahne aj proti všetkým cudzincom, ktorí prídu na Slovensko šíriť takéto ideológie, bez ohľadu na to, či pôjde o výtržníkov a vagabundov na futbalových štadiónoch, alebo uniformované polovojenské oddiely, pochodujúce po našich uliciach,“ uviedol vo vyhlásení predseda vlády Fico.

Podľa neho sa vláda domnieva, že princíp nulovej tolerancie voči takýmto extrémistom by sa mal uplatniť vo všetkých členských krajinách Európskej únie. „Ak si však niektoré s extrémistami nevedia poradiť, my proti nim zasiahneme tak tvrdo, ako to umožňujú naše zákony,“ konštatuje Fico.

Podľa premiéra legislatíva nedáva štátnym inštitúciám priestor na razantnejší krok proti oficiálnym združeniam extrémistov, ako ten, ktorý ministerstvo v stredu využilo. „Toto je jasná odpoveď slovenskej vlády na obvinenia, že svojím pôsobením vytvára priestor pre nárast národnostnej neznášanlivosti v Slovenskej republike. Práve naopak. Neobmedzujeme sa len na slovné deklarácie, len na odsúdenie extrémistov, naša aktivita sa nekončí pri formálnom dištancovaní sa, ale nebojíme sa prijímať najradikálnejšie rozhodnutia. Vláda nedovolí, aby extrémisti určovali kvalitu a úroveň vzťahov štátu k národnostným menšinám, či dokonca k susedným krajinám,“ vyhlásil Fico.

Pospolitosť budila rozruch uniformami pripomínajúcimi vojnový štát

Členovia pospolitosti v minulosti vzbudili rozruch pochodmi, na ktorých vystupovali v uniformách pripomínajúcich vojnový slovenský štát. Na viacerých demonštráciách zasahovala polícia. Zhromaždenia, na ktorých sa plánovali zúčastniť, viackrát odmietli samosprávy povoliť.

Predseda oz Pospolitosť Ivan Sýkora Foto: SITA
Pospolitosť v Bratislave Predseda oz Pospolitosť Ivan Sýkora

Podľa kabinetu premiéra Roberta Fica by sa mal princíp nulovej tolerancie voči extrémistom uplatniť vo všetkých členských krajinách Európskej únie.

Rozhodnutie ministerstva vnútra prišlo krátko po zhoršení slovensko-maďarských vzťahov po zásahu slovenskej polície proti skupine výtržníkov pri futbalovom zápase v Dunajskej Strede. Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány žiadal vyšetrenie incidentu pre podozrenie, že polícia bez príčiny zaútočila na maďarských fanúšikov. Proti zásahu polície v Dunajskej Strede v uplynulých dňoch protestovali aj maďarskí pravicoví extrémisti. Tí opakovane čiastočne zablokovali autami niektoré cesty k hraničným priechodom na Slovensko.

Ficova vláda v minulých dňoch odsúdila akciu maďarských radikálov, ktorí prišli do Kráľovského Chlmca v kópiách fašistických uniforiem. Polícia obvinila 28 Maďarov z propagácie fašizmu. Fico a Gyurcsány budú napätie vo vzájomných vzťahoch riešiť v sobotu Komárne.

Najvyšší súd predvlani rozpustil ultranacionalis­tickú Slovenskú pospolitosť- Národnú stranu, ktorá sa hlásila k myšlienkam prezidenta vojnového štátu Jozefa Tisa. Súd rozhodol o rozpustení, lebo podľa neho strana vo svojich stanovách navrhovala obmedzenia volebného práva, čo bolo v rozpore s ústavou. Slovenská pospolitosť potom pokračovala ako občianske združenie.

debata chyba