Všetky školy vraj budú do pol roka pripojené na internet

Všetky školy na Slovensku by mali byť podľa ministerstva školstva do pol roka pripojené na internet. Doteraz túto možnosť nemalo približne päť desiatok škôl z celkových viac ako troch tisícok, povedal generálny riaditeľ sekcie informatiky ministerstva Ján Michálek.

02.12.2008 09:42
Internet Foto:
Ilustračné foto
debata

Úrad chce do roku 2011 tiež zvýšiť vybavenosť všetkých základných a stredných škôl počítačmi a notebookmi. Práve tie sú nevyhnutné pri zavádzaní modernej výučby do škôl.

„Pokračuje pripájanie škôl na internet, časť peňazí ide na vzdelávanie pedagógov a nákup počítačov a notebookov,“ povedal Michálek. Pripojenie škôl, ktoré boli v oblastiach bez signálu, bude stáť približne desať miliónov korún ročne.

Moderné technológie by mali pribudnúť aj na stovkách ďalších škôl, na ktorých je podľa odborníkov problém nielen so zastaranými počítačmi, ale i pomalším pripojením na internet. Väčšina škôl totiž získala prvé počítače v rámci projektu Infovek, ktorý odštartoval v roku 1999. „Nemôžeme ich vyradiť a tak ich máme na sklade,“ uviedol riaditeľ bratislavského gymnázia L. Novomeského Norbert Kyndl.

Problémom škôl je tiež nedostatok informatikov. Hoci časť učiteľov iných predmetov si v rámci výučby cez internet doplnila vzdelanie, na základných a stredných školách stále chýba podľa odhadov ministerstva školstva niekoľko stovák kvalifikovaných informatikov.

„Všetci učitelia absolvovali kurz využitia počítačov vo výučbe, takže s nimi pracujeme na väčšine predmetoch,“ zhodnotila riaditeľka bilingválneho gymnázia F. G. Lorcu v Bratislave Marcela Dlugošová. Hoci informatici jej nechýbajú, nevylučuje, že o pár týždňov môže byť situácia iná. Podobne je tomu na základnej škole s vyučovacím jazykom maďarským v Tvrdošovciach. 

Na stredných školách pripadá v súčasnosti na jeden počítač desať žiakov, na základných školách je to takmer dvojnásobok. V krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je to v priemere päť žiakov na jeden počítač.

debata chyba