Namiesto vďaky dostala päsťou

Zopár buchnátov od žiačky a od matky päsťou do hlavy. Takýto predvianočný darček si vyslúžila učiteľka Gabriela Hanousková zo Základnej školy v Plaveckom Štvrtku. Kým teraz útočníci v školách obídu bez trestu, od septembra im bude hroziť päť rokov za mrežami.

11.12.2008 07:32
Škola Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Hanousková sa od minulého týždňa bojí o svoju bezpečnosť. „Žiačka ma ťahala za vlasy a cestou do riaditeľne ma slovne aj fyzicky napádala. Chcela som poslať hlásenie na sociálne oddelenie, tak som si na pomoc zavolala obecnú políciu. Na oddelenie prišla žiačkina matka a udrela ma päsťou do hlavy,“ opisuje učiteľka incident spred niekoľkých dní. Zvyšok dňa strávila v nemocnici s podozrením na otras mozgu. „Podala som trestné oznámenie, no celé to bude brané iba ako priestupok,“ dodáva znepokojene Hanousková.

Nadávky a fyzické útoky, ktorým čelia učitelia počas vyučovania i cez prestávky, budú po novom prísne potrestané. Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) v navrhovanom zákone o postavení učiteľa chce pedagógov od nového školského roka zaradiť medzi verejných činiteľov. Mali by podobnú ochranu ako poslanci či členovia vlády.

Ak predložený zákon z dielne rezortu školstva odobrí vláda i parlament, útočníci z radu žiakov či rodičov už neskončia iba s priestupkom. Ich konanie bude hodnotené ako trestný čin. Napríklad štrnásťročným páchateľom by za slovné útoky hrozilo dvojročné väzenie, za fyzické násilie by mohli byť odsúdení až na päť rokov. Vyššiu ochranu majú aj učitelia v iných školských systémoch v Európe, napríklad v Poľsku.

Ohrozovanie poznajú aj na Základnej škole s materskou školou v Jelšave. „V posledných rokoch to vyzerá tak, že doma rozkazujú rodičom a v škole učiteľom,“ zhodnotila zástupkyňa školy Adela Horváthová, ktorá by štatút verejného činiteľa privítala. I keď je spojený so zákazom podnikania či povinnosťou podávať majetkové priznanie, to jej neprekáža. ,,Ja si nemám ako nahonobiť majetok," konštatuje Horváthová.

Štefan Matula z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychógie varuje, že agresívnych detí na Slovensku pribúda. ,,Výchovou doma i v škole by sme sa mali snažiť, aby bolo takéhoto neprijateľného správania čo najmenej. Na vine sú aj agresívne obsahy v masmédiách," upozorňuje psychológ. Odborníci v súčasnosti pripravujú národný projekt kultivácie, ktorý sa má premietnuť v celom školskom systéme. ,,Cieľom programu pre učiteľov a špecialistov bude prevencia a kultivácia skôr, než sa školáci agresie dopustia," dodáva Matula.

debata chyba