Po výstave nahých mužov prišiel vedúci o prácu

Richard Gregor, ktorý je zodpovedný za výstavu fotografií nahých mužov v Galérii Cypriána Majerníka, príde o živobytie. Z postu vedúceho oddelenia kultúry ho odvolal starosta Starého Mesta Andrej Petrek (Demokratický klub). Dôvodom pritom nemá byť škandál okolo výstavy, ale fakt, že Gregor nie je dobrý úradník.

12.12.2008 08:05
Výstava Nahí muži Foto:
Výstava Nahí muži - nechýbala ani táto fotografia.
debata

Dvojica mladých poľských umelcov vystavovala v rámci Mesiaca fotografie v obecnej galérii akty a momentky, na ktorých bolo vidno mužom prirodzenie. Kauzu chcel Richard Gregor obhájiť v utorok pred poslancami Starého Mesta, tí mu to však nedovolili.

„Nedostal som priestor na obranu. Mohol som len prečítať správu o činnosti oddelenia kultúry a nemo sa prizerať, ako moja hlava pozvoľna padá,“ hovorí Gregor.

Výstava vzbudila mnoho odmietavých reakcií, po ktorých kurátor stiahol niektoré diela. Jej zakázanie a odvolanie Gregora žiadali 14 poslanci Demokratického klubu, ktorí majú v staromestskom zastupiteľstve väčšinu. Starosta Petrek na utorňajšom zasadnutí oznámil, že vedúci na úrade končí. „Neupieram mu, že je to odborník, nie je však dobrý úradník,“ vyhlásil Petrek.

Tvrdenie, že svoju prácu nezvláda, Gregor odmieta. Dôvod na jeho odvolanie nevidí ani predseda komisie kultúry Sven Šovčík (SDKÚ). Podľa neho príde o miesto práve pre kontroverznú výstavu. Šovčík hovorí, že politici by nemali v dnešných časoch cenzurovať kultúru.

„Je nepodstatné, či sa mne ako predsedovi komisie kultúry výstava páčila, alebo nepáčila. Moja úloha sa skončila tým, že sme sa rozhodli galériu otvoriť a vyčlenili na ňu peniaze,“ hovorí poslanec.

Galériu Cypriána Majerníka znovuotvorilo Staré Mesto na jar tohto roku po tom, čo si na desať rokov prenajalo licenciu od Slovenskej výtvarnej únie. Podľa Richarda Gregora, ktorý myšlienku znovuobnovenia priniesol, hrozí teraz galérii opäť zánik. Staré Mesto to odmieta.

„Fámy jednoznačne vyvraciame. Samozrejme máme záujem, aby galéria fungovala tak, ako je uvedené v jej koncepcii,“ reagovala hovorkyňa mestskej časti Alena Kopřivová. Gregor však predpokladá, že členovia galerijnej rady po jeho odchode odstúpia a kultúrny stánok vo svojej momentálnej podobe zanikne.

debata chyba