Šéf diplomacie Ján Kubiš odchádza z vlády, získal post v OSN

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš odchádza z vlády. Prijal post výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN v Ženeve. "Je to jedna z vrcholných pozícií OSN," povedal o svojom budúcom pôsobisku Kubiš. Formálne podľa neho nomináciu potvrdí generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v priebehu stredy alebo vo štvrtok.

17.12.2008 10:09 , aktualizované: 11:46
Ján Kubiš Foto:
debata

Premiér Robert Fico vyhlásil, že meno nového ministra oznámi, až keď bude úplne jasný termín odchodu Kubiša do Ženevy. „Nebudem presadzovať straníckeho kandidáta,“ dodal Fico.

„Svoju doterajšiu pozíciu vo vláde som považoval za česť a výzvu a svojou prácou som sa to snažil aj dokázať,“ povedal odchádzajúci minister Kubiš. „Všetko zlé je na niečo dobré,“ poznamenal na margo zhoršených slovensko-maďarských vzťahov. „Možno tie prestrelky, ktoré sme videli v poslednej dobe a určité napätie pomohli, že sme sa zamysleli a začali hľadať novú cestu k tomu, aby sme do budúcnosti predchádzali problémovým otázkam.“

O Kubišovom odchode sa špekulovalo už dlhšie, minister potvrdil, že mal ponuky aj na iné funkcie. „Netajil som sa nikdy, že môže prísť ponuka, ktorá ma osloví,“ doplnil Kubiš, podľa ktorého je ponuka pracovať na pozícii OSN pracovná výzva, ktorú nechcel ignorovať. Premiér Robert Fico uplatnenie Jána Kubiša v orgánoch OSN označil za úspech celej slovenskej diplomacie.

Kubiš nastúpil do Ficovho kabinetu, ktorý je v úrade od leta roku 2006, ako nestranícky nominant vládneho Smeru. Predtým pôsobil na čele Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a bol aj predstaviteľom EÚ pre strednú Áziu.

Mesežníkov: Ak Smer nominuje „ideológa“, bude mať problém

Odchod Jána Kubiša z postu ministra zahraničných vecí nie je prekvapením, myslí si prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. „Hneď po nástupe do vlády bol považovaný za člena, ktorý má aj iné ambície,“ povedal.

„Dôležité je, kto Kubiša nahradí. Ak to bude kariérny diplomat, ako sa špekulovalo nedávno v médiách a ako dnes naznačil aj premiér Fico, nemusí mať jeho odchod žiadny dopad na praktickú zahraničnú politiku, vrátane vzťahov s Maďarskom. Problém by vznikol v prípade, že by Smer nominoval na ministra "ideológa“, doplnil politológ.

Kukan navrhol Ficovi, aby za ministra menoval veľvyslanca v Bruseli

Podpredseda SDKÚ Eduard Kukan navrhuje, aby Robert Fico za nového ministra zahraničných vecí vymenoval nášho veľvyslanca v Bruseli. „Vyznám sa v tejto oblasti. Náš veľvyslanec v Bruseli je výborný profesionál a skvelý diplomat,“ uviedol Kukan. Kukan však neuviedol meno nášho veľvyslanca, malo by však ísť o Maroša Ševčoviča.

Podľa Kukana je post ministra zahraničných vecí pre diplomata naplnením najvyšších ambícií. „Zrejme tam nebol šťastný, keď tam zotrval dva a polroka. Dva a polroka nie je príliš veľa času,“ uviedol Kukan v súvislosti s odchodom Kubiša z ministerstva zahraničných vecí.

debata chyba