Mikolaj núka školám, čo už dávno majú

Ministerstvo školstva zavádza za veľké peniaze na školy niečo, čo už dávno funguje. V nasledujúcich rokoch plánuje vybudovať elektronickú žiacku knižku. Tú má pritom už 70 percent škôl.

27.12.2008 06:49
Mikolaj Foto:
Minister školstva Ján Mikolaj
debata

Elektronickú žiacku knižku minister školstva Ján Mikolaj (SNS) zahrnul do projektu dátového centra za 1,7 miliardy korún (56 miliónov eur). Prepojiť chce cez internet slovenské školy. „Centrum bude vybudované v priebehu štyroch rokov a jeho prvú etapu plánujeme sprevádzkovať v prvom polroku 2009,“ uviedla hovorkyňa Dana Španková.

Súťaž na časť dátového centra za štvrť miliardy korún vyhrala firma Siemens. Z Vestníka verejného obstarávania vyplýva, že Siemens sa do tendra prihlásil ako jediný.

Centrum má dostať obsah vzdelávania na internet, zhromažďovať sa cezeň budú aj údaje o školách. Ministerstvo školstva chce cezeň dostať na všetky školy aj internetovú žiacku knižku. „Elektronická žiacka knižka je vizitkou školy,“ tvrdí Španková. Na prevádzku on-line žiackej knižky škola podľa nej potrebuje školský informačný systém a pripojenie na internet.

Program SC agenda, ktorý používa vyše 3 000 škôl, však už dodali v základnej verzii zadarmo pre všetky základné a stredné školy. Jeho rozšírená podoba obsahuje aj program žiackej knižky, ktorý si škola môže dokúpiť za niekoľko tisíc korún.

Väčšina škôl si to aj zakúpila. Na svojej webovej stránke ju ohlasuje napríklad aj Základná škola Mirka Nešpora v Prešove. Jej zástupca Ľubomír Magda hovorí, že kontrolu prospechu cez počítač zavádzajú preto, lebo sa stala trendom. „Chceme zefektívniť kontakt medzi učiteľom a rodičom. I keď nám elektronická žiacka knižka prinesie viac práce pri zapisovaní, stojí to za to,“ myslí si zástupca riaditeľa prešovskej školy Magda.

Základná škola na Odborárskej v Novom Meste nad Váhom má elektronickú žiacku knižku už štyri roky. „Učitelia majú na jednom mieste prehľad o všetkých známkach žiaka a rodičia ich môžu skontrolovať kdekoľvek a kedykoľvek. Nie je pravda, že by preto prestali chodiť na rodičovské združenia,“ okomentovala riaditeľka Eva Pelikánová.

Ako funguje online žiacka knižka
Známky sa prenášajú na webovú stránku školy, kde sú rodičom prístupné na základe prideleného mena a hesla. Na súkromné konto žiaka sa môžu okrem kvalifikácie pripísať aj informácie o dochádzke, plnení domácich úloh či očakávaných previerkach. Knižka by mala v budúcnosti sprevádzať školákov od materskej školy až po univerzitu.

debata chyba