Pál Csáky to má v hlavičke trochu popletené, tvrdí líder SNS Slota

Predseda SMK Pál Csáky to má podľa lídra národniarov Jána Slotu "trochu popletené v tej svojej hlavičke". "Keď si zoberieme aká je situácia slovenských kňazov v Maďarsku, tak by sme sa veľmi čudovali. Nemôžeme sa pozerať oddelene, čo sa deje s národnostnými menšinami v Maďarsku a na Slovensku," povedal Slota v reakcii na Csákyho názor, že na Slovensku by mal byť aj katolícky biskup maďarskej národnosti.

04.01.2009 12:49
Slota Foto: ,
Predseda SNS Ján Slota
debata

Slota pripomenul, že ombudsmani pre národnostné menšiny v Maďarsku sa vyjadrili veľmi negatívne o menšinovej politike maďarskej vlády. Hovoria o totálnej asimilácii menšín. "Slovenská národnostná menšina je toho dôkazom. Dnes sa k nej hlási približne 18 000 ľudí, kým po prvej svetovej vojne tam žilo asi 440 000 Slovákov. Vidíme, že asimilácia tam bola tvrdá. Na Slovensku sa hlási 500 000 k maďarskej národnosti.

Odporúčam Csákymu, aby sa zaoberal reciprocitou. A keď nevie, aký má toto slovo význam, ja mu to vysvetlím. To čo by malo byť vo vzťahu k národnostným menšinám v Maďarsku, to by malo byť aj na Slovensku. Potom by mu ten hrebienok veľmi rýchlo spľasol, pretože by sa Csáky nemusel objavovať, alebo jemu podobní v slovenskom parlamente," vyhlásil predseda SNS. Zároveň upozornil, že volebný zákon v Maďarsku nedovoľuje, aby národnostná menšina v Maďarsku mala svoju vlastnú politickú stranu. „Csákyho hlavným nástrojom je klamať, dezinformovať a zase klamať,“ dodal Slota.

debata chyba