Cirkev: Csáky prekročil hranice, o Maďarov tu je dobre postarané

O veriacich maďarskej národnosti je na Slovensku veľmi dobre postarané. V reakcii na slová predsedu SMK Pála Csákyho, ktorý povedal, že na Slovensku by mal pôsobiť katolícky biskup maďarskej národnosti, to uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Jozef Kováčik. "Pán Csáky opätovne prekročil hranice, ktoré sú možné pre predsedu politickej strany," uviedol.

05.01.2009 17:52
Biskupi, kňazi, cirkev, kostol, modlitba,... Foto:
Biskupi pri modlitbách.
debata

Podľa Kováčika zostáva stanovisko katolíckej cirkvi nezmenené. Maďarskí veriaci majú podľa neho biskupov, ktorí sa venujú ich pastorácii a plynule hovoria po maďarsky. Vo viacerých diecézach sú vikári, ktorí sa im tiež venujú. „Csáky zašiel do vnútorných záležitostí katolíckej cirkvi,“ povedal.

Csáky povedal, že by bolo treba vymenovať schopných ľudí, ktorí majú materinský jazyk maďarský, aby sa starali o maďarských veriacich. "To by bol presvedčivý krok, že slovenská katolícka cirkev myslí aj na týchto ľudí,“ povedal.

Csáky kritizuje aj územnú reorganizáciu slovenských diecéz, ktorá sa udiala v roku 2008. Tá podľa Kováčika bola pripravovaná dlhšie na obdobie niekoľkých rokov. Podľa Kováčika porušuje zmluvu medzi Slovenskom a Svätou stolicou, kde sú tieto veci jasne vyhradené a patria do vnútra katolíckej cirkvi.

debata chyba