Plyn príde z Česka. Obmedzenia na odber plynu pre podniky sa rušia

Slovensko patrí v tzv. plynovej kríze medzi najpostihnutejšie krajiny, vyhlásil premiér Robert Fico po stretnutí s českým predsedom vlády Mirkom Topolánkom v Prahe. Premiéri informovali, že sa dohodli na dodávke zemného plynu na Slovensko cez české územie.

16.01.2009 14:02 , aktualizované: 19:57
Fico, Topolánek Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) s českým predsedom vlády Mirkom Topolánkom.
debata

„Odhady potvrdzujú, že denne strácame okolo sto miliónov euro. Zásoby plynu už nevydržia príliš dlho, preto by Slovensko muselo pristúpiť k ďalším regulačným opatreniam. Zatiaľ sa ukazuje, že dodávky plynu z Ukrajiny nie sú ešte celkom reálne. Preto sme sa dohodli na tomto dočasnom riešení,“ povedal Fico.

Slovensko by malo dostávať denne dvadsať miliónov kubíkov zemného plynu severnou cestou z plynovodu Jamal. Plyn by mal na Slovensko prúdiť cez územie Česke republiky, s dodávkami však musia súhlasiť zahraniční partneri SPP.

Robert Fico povedal, že očakáva posun v kríze po stretnutí ruského premiéra Vladimira Putina a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ako aj od sobotňajšieho summitu v Moskve. „Slo­vensko však nemôže čakať a spoliehať sa na to, že sa niekto o tri alebo štyri týždne na niečom dohodne. My musíme konať. Reálna sa zdá byť alternatíva dovozu plynu z Českej republiky,“ dodal slovenský premiér.

Plyn

Fico zdôraznil, že Slovensko sa stalo obeťou a rukojemníkom politického súboja medzi Moskvou a Kyjevom. Preto očakáva prejav európskej solidarity. Zároveň pripomenul, že dodávky plynu cez české územie je len dočasné riešenie a podporuje systémové riešenie, teda tranzit cez Ukrajinu.

Premiér Fico vyjadril ľútosť nad situáciou, do ktorej sa Slovensko dostalo. „Krajina, ktorá bola výborne ekonomicky rozbehnutá, ktorá zaviedla euro, má teraz výrazné ekonomické straty len preto, že sa dve krajiny nevedia dohodnúť. Táto kríza nie je spôsobená nedostatkom plynu, ale nedostatkom politickej vôle,“ povedal.

Český predseda vlády Mirek Topolánek informoval, že možnosť technickej dodávky sa počíta na hodiny a Česko je pripravené dodávať. Všetko podľa neho závisí od dohody na spoluprácu s plynárenskými podnikmi z Nemecka a Francúzska. Fico pripomenul, že o tomto pláne už informoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a upozorní na to aj francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Obmedzenia na odber plynu pre podniky budú zrušené

Podniky sa na Slovensku od pondelka vrátia k plnému čerpaniu plynu. Novinárom to povedal premiér Robert Fico. Slovensku sa podľa neho podarilo zabezpečiť nové náhradné dodávky suroviny prostredníctvom plynovodu Jamal a v hre sú aj ďalšie riešenia. Rozhodnutie o výmennej operácii s Ukrajinou a Ruskom naopak zatiaľ odložili. Slovensko sa ocitlo bez dodávok plynu cez ukrajinské územie po spore medzi Moskvou a Kyjevom.

„Slovenská republika, pokiaľ ide o spotrebu plynu, pôjde bez obmedzenia,“ vyhlásil Fico. Spresnil, že pokyn na zrušenie limitov pre asi tisícku podnikov by mal byť vydaný v sobotu a na firmy sa bude vzťahovať od pondelka. Viaceré veľké spoločnosti museli pre chýbajúci plyn obmedziť výrobu. „Krízu sme v tomto momente zvládli,“ vyhlásil Fico.

debata chyba