Lajčák: Bosne budem pomáhať naďalej

Vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a zvláštny vyslanec EÚ v Bosne a Hercegovine Miroslav Lajčák, ktorý na poste ministra zahraničných vecí nahradí Jána Kubiša, plánuje Bosne pomáhať aj po nástupe do novej funkcie. Vyhlásil to v piatok priamo v Sarajeve, kde oznámil svoje rozhodnutie o nástupe na nový post Riadiacemu výboru Rady pre implementáciu mieru, členom kolektívneho Predsedníctva Bosny a Hercegoviny a predsedajúcemu Rady Ministrov Bosny a Hercegoviny Nikolovi Špiričovi.

23.01.2009 19:29
Lajčák Foto: ,
Miroslav Lajčák
debata

Po tom, ako ho v pondelok vymenuje prezident za nového ministra zahraničných vecí, sa Lajčák vráti do Sarajeva dokončiť naliehavé úlohy spojené s ukončením jeho misie. Lajčák ubezpečil partnerov aj verejnosť v Bosne a Hercegovine, že aj v novej funkcii bude všemožne pomáhať Bosne a Hercegovine ako aj celému regiónu západného Balkánu v procese európskej integrácie.

Medializované informácie o nástupe Lajčáka na post šéfa rezortu zahraničia v piatok oficiálne potvrdil tlačový odbor úradu vlády. O ponuke vládneho kresla Lajčákovi médiá špekulovali už začiatkom mesiaca, diplomat ho však v tom čase odmietol. Jedným z vážnych kandidátov na uvoľnené miesto v kabinete po Kubišovi, ktorý by mal na budúci týždeň nastúpiť na post výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN, bol vraj tiež bývalý veľvyslanec pri NATO a súčasný riaditeľ politickej sekcie na ministerstve zahraničných vecí Igor Slobodník.

Kto je Lajčák

Vzdelanie: Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, Inštitút medzinárodných vzťahov v Moskve, Európske centrum pre bezpečnostné štúdie Georgea Marshalla v nemeckom Garmisch-Partenkirchene

Funkcie: diplomat, v súčasnosti vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a zvláštny vyslanec EÚ pre Bosnu a Hercegovinu (od polovice roka 2007, vlani mu bol mandát predĺžený o rok)

Kariéra:
- 1988 – nástup na československé ministerstvo zahraničných vecí v Prahe
- 1991 – 1993 – pracoval na československom (neskôr slovenskom) veľvyslanectve v Moskve
- 1993 – riaditeľ kancelárie ministra zahraničných vecí,
- 1994 – riaditeľ kancelárie predsedu vlády
- 1994 – 1998 – veľvyslanec v Japonsku
- 1998 – 2001 – riaditeľ kancelárie ministra zahraničných vecí
- 1999 – 2001 – súčasne osobitný asistent vtedajšieho ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana pri výkone funkcie zvláštneho splnomocnenca generálneho tajomníka OSN pre Balkán
- 2001 – 2005 – veľvyslanec v Belehrade (pre Juhosláviu, neskôr Srbsko a Čiernu Horu, Albánsko a Macedónsko)
- 2005 – vedúci Stáleho sekretariátu pre prípravu stretnutia prezidentov Ruska a USA v Bratislave
- 2005 – 2007 – generálny riaditeľ pre politické záležitosti na ministerstve zahraničných vecí
- 2006 – súčasne osobný vyslanec Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Javiera Solanu pre referendum v Čiernej Hore

Ostatné:
- Pod Lajčákovým dohľadom podpísala Bosna Stabilizačnú a asociačnú dohodu s EÚ. Podarilo sa mu presadiť aj dôležitú policajnú reformu nutnú pre budúce členstvo v EÚ. Ako medzinárodný správca tohto balkánskeho štátu mal možnosť meniť zákony a odvolávať i najvyšších predstaviteľov.
- So všetkými návrhmi sa mu ale uspieť nepodarilo, bol v spore s niektorými bosnianskosrbskými lídrami, ktorí kvôli nemu hrozili demisiou.
- Ovláda angličtinu, nemčinu, ruštinu, bulharčinu či srbčinu/chorvát­činu.
- Je ženatý, má dve deti. Jeho manželkou je známa moderátorka Jarmila Hargašová.

debata chyba