Vedec roka skúma hlavný neduh Slovákov

Čerstvý Vedec roka profesor Fedor Šimko skúma príčiny zlyhania srdcového svalu. A hľadá nové, účinnejšie možnosti liečby vysokého krvného tlaku. Dosahuje pritom originálne a veľmi sľubné výsledky. A uznávajú ich aj v zahraničí.

25.01.2009 19:01
vedci Foto:
Vedci ocenení v ankete Vedec roka 2008.
debata

Najlepšieho vedca, mladého výskumníka a technológa roka vyhlásilo už dvanásty raz Journaliste – studio v spolupráci so Slovenským syndikátom novinárov. Vlani vyhral túto súťaž farmakológ, predvlani chemik, roku 2005 matematik. Všetci z ústavov Slovenskej akadémie vied.

„Treba si klásť najvyššie ciele, aby sme splnili aspoň tie malé,“ odvolal sa profesor Šimko na Napoleona, keď preberal ocenenie. Šimko je predstaviteľom univerzitného výskumu, pracuje v Ústave patologickej fyziológie Lekárskej fakulty UK v Bratislave. Má 52 rokov, čo je na profesora medicíny mladý vek. Docentúru získal kedysi ako vôbec najmladší v novodobej histórii lekárstva na Slovensku.

V uplynulých dvoch rokoch mu vyšlo v prestížnych vedeckých časopisoch dvadsať publikácií. Všetky vznikli v spoluautorstve. Ale deväť z nich malo ako prvého autora uvedeného práve Fedora Šimka, čo je ocenením jeho osobného podielu na dosiahnutých výsledkoch. „A je neklamným dôkazom toho, že náš laureát nielen publikuje, ale aj skutočne pracuje,“ dodal Viliam Novák zo Slovenskej akadémie vied, ktorý vyhlasovanie ocenených moderoval.

Jeden z týchto vedeckých článkov, uverejnený v Journal of Pineal Research, sa stal po pol roku piatym najčítanejším textom asi z 1 500 dosiah­nuteľných publikácií časopisu na internete. Zaoberá sa novými možnosťami liečby vysokého krvného tlaku. Šimkov výskumný tím prišiel k záveru, že významnú úlohu by pritom mohol zohrať melatonín, známy ako „hormón spánku“. V súčasnosti je Šimko jedným z dvoch hlavných zostavovateľov klinického pokusu, ktorý má overiť skutočné možnosti takejto liečby.

„Neoplatí sa potvrdzovať potvrdené. Treba robiť riskantné kroky do tmy, len to prináša vedecké objavy,“ povedal profesor Šimko. Venuje sa výskumu, ktorý môže Slovákov tešiť. Trpia najmä na srdce.

debata chyba