Lipšic hovorí o kupovaní poslancov. Kde bol doteraz, pýta sa Dzurinda

Opozícia musí priznať chyby, ktoré urobila v štýle vládnutia, a splatiť tak morálny dlh voči svojim voličom. Prvým krokom k prekonaniu frustrácie voličov by malo byť hlasovanie za Ivetu Radičovú v prezidentských voľbách, ktorá prvýkrát nepredstavuje menšie zlo, nie je spojená so žiadnymi škandálmi a kauzami.

27.01.2009 13:31
Lipšic Foto:
Podpredseda KDH Daniel Lipšic
debata

Online: Pýtajte sa Daniela Lipšica v utorok od 9.00

Na opätovnú aktivizáciu vyzval voličov podpredseda KDH Daniel Lipšic a predstavitelia verejnosti, ktorí prišli s iniciatívou Slovensko, Ty na to máš! Podľa nich je Slovensko schopné prekonať apatiu a zastaviť stagnáciu. Lipšic priznal svoje pochybenia v druhej vláde Mikuláša Dzurindu. Za najväčšie považuje, že netrval na odchode KDH z vlády, keď sa prevalilo kupovanie poslancov. Podľa neho nikto neverí tomu, že by sa z večera do rána dvaja tvrdí házedesáci zmenili náhlym osvietením a začali hlasovať s vládnou koalíciou.

Kde bol doteraz, pýtal sa Dzurinda

Vyhlásenie Daniela Lipšica o kupovaní poslancov za bývalej vlády, korupcii a manipulovaných tendroch prekvapilo expremiéra Mikuláša Dzurindu aj predsedu SMK Pála Csákyho. „Nechce sa mi veriť,“ komentoval Lipšicove apely na priznanie morálneho dlhu bývalej koalície voči voličom za chyby v štýle vládnutia. „Ja nemám čo priznávať. Keď pán Lipšic má čo priznať, nech to prizná,“ povedal Dzurinda po rokovaní s Csákym. „Kde bol doteraz? Čo také sa udialo včera, predvčerom, že to vyťahuje teraz,“ dodal. Lipšicovi odkázal, že ak má informácie o kupovaní poslancov, je jeho povinnosťou oznámiť ich polícii. 

Hovoriť o kupovaní poslancov politicky na úrovni „jedna baba povedala“ je podľa Csákyho nedôstojné aj pre Lipšica. „Pán Lipšic bol členom druhej Dzurindovej vlády, pán Lipšic je vzdelaný právnik, on vie, že má zákonnú povinnosť konať,“ uviedol. Ak mal Lipšic poznatky alebo podozrenie teraz alebo v minulosti, mal dať trestné oznámenie.

Opozícia chce otvárať rozpočet

Opozícia chce v parlamente otvoriť zákon o štátnom rozpočte, pre finančnú krízu chce škrtať štátne výdavky. Aké konkrétne, nechávajú na parlamentnú diskusiu. Podľa predsedu SMK tohtoročný rozpočet je nerealistický a aj odhad Európskej komisie, ktorá počíta s 2,7-percentným rastom HDP, považuje za príliš optimistický. Na tlačovej besede povedal, že nastali horšie časy. „Pekné slová a prázdne frázy nepomôžu nikomu,“ vyhlásil Csáky. Šéf SDKÚ si myslí, že aj ministerstvo financií upraví svoje prognózy o tohtoročnom výkone našej ekonomiky a potvrdí odhad Európskej komisie a Národnej banky Slovenska. Naša centrálna banka už upravila prognózu, ráta so 4,6-percentným rastom HDP. Parlament v novembri schválil štátny rozpočet, v ktorom sa očakával 6,5-percentný rast HDP.

Dzurinda chce od ministra financií Jána Počiatka, že ak upraví rast HDP, mal by prísť aj s úpravami štátneho rozpočtu. „Je jeho ústavnou, zákonnou povinnosťou navrhnúť riešenie,“ myslí si šéf SDKÚ. Dzurinda nepovedal, aké škrty by chcela urobiť opozícia. „V prvom rade by sme očakávali, že vláda predloží takýto návrh, nechceme vládu suplovať,“ dodal Dzurinda.

Do Rady pre hospodársku krízu pošle opozícia Tvarošku

Opozícia sa rozhodla do Rady pre hospodársku krízu, ktorú vytvára premiér Robert Fico, nominovať bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku. Na ministerstve pracoval za Dzurindovej vlády, keď rezort riadil Ivan Mikloš. Dzurinda povedal, že na Tvaroškovi sa zhodli všetky tri opozičné strany. V hre bol aj riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Eugen Jurzyca. Radu pre hospodársku krízu vytvára premiér Robert Fico, opozícii v nej ponúkol jedno miesto s podmienkou, že má nominovať odborníka, nepolitika. „Nie je aktívnym politikom ani v jednej politickej strane,“ uviedol Csáky. Rada má prvýkrát zasadať vo štvrtok 29. januára.

V parlamente by sa malo debatovať o opatreniach, ktoré by zmiernili dôsledky finančnej krízy. Opozičné strany chcú diskusiu presadiť do programu februárovej schôdze na poslaneckom grémiu, ktoré budú iniciovať za všetky tri opozičné kluby. Podľa Dzurindu na grémiu sa chcú dohodnúť s koaličnými stranami, aby súhlasili s takouto diskusiou. Opozícia tvrdí, že našu ekonomiku môžu chrániť pred dôsledkami finančnej krízy nižšie dane, jednoduchšie odvody, vyššia konkurencieschop­nosť pracovnej sily a zásadné úpravy v Zákonníku práce.

Csáky chce Slovensko pripojiť na plynovod z Maďarska

Parlament by sa mal zaoberať aj tým, ako by sa Slovensko mohlo zbaviť energetickej závislosti od Ruska. Predseda SMK Pál Csáky tvrdí, že jeho strana sa prikláňa k tomu, aby sme sa napojili na plynovod z Rakúska a Maďarska.

Opoziční lídri sa tento týždeň nestretli na spoločnom rokovaní. Dzurinda osobitne rokoval v pondelok s predsedom KDH Pavlom Hrušovským, dnes so šéfom SMK Pálom Csákym. Podľa Dzurindu sila opozície nezávisí od toho, či sú schopní sadnúť si za spoločný stôl, ale od toho, či majú čo ponúknuť ľuďom. Csáky povedal, že je ochotný rokovať s Hrušovským. „Dôvod nehľadajte v SMK, to je len zámienka zo strany KDH, skôr na vine sú vnútorné pomery a vnútorný zápas v KDH,“ uviedol Csáky s tým, že opozícia sa nemá hádať o slovíčka, má tlačiť vládu, aby v čase finančnej krízy konala efektívne. „Nemusíme sa mať radi, nemusíme súhlasiť vo všetkých detailoch… , ale teraz táto chvíľa nie je tou chvíľou, keď máme spoločne odkazovať, prečo nechceme efektívne spolupracovať z dôvodu nejakých vecí, ktoré nie sú reálne,“ dodal Csáky.

debata chyba