Ficovi ľudia na FNM opäť dostanú štedré odmeny

Politickí nominanti vládnej koalície vo Fonde národného majetku dostanú v čase finančnej krízy z verejných peňazí najvyššie možné štvrťročné odmeny vo výške troch mesačných platov. Šéf výkonného výboru fondu Vladimír Kocourek (Smer) si tak k základnej mesačnej mzde 2 070 eur (62-tisíc Sk) prilepší jednorazovo asi o 6 210 eur (187-tisíc Sk). Ďalších desať členov výboru získa na ruku 5 200 eur (156-tisíc Sk).

06.02.2009 09:52
Vladimír Kocourek Foto:
Najvyššiu štvrťročnú odmenu, 5 200 eur, dostane šéf výkonného výboru FNM Vladimír Kocourek (Smer).
debata

Väčšinu členov výboru tvoria nominanti najsilnejšej vládnej strany Smer. Prémie za štvrtý štvrťrok im nedávno schválilo prezídium fondu, kde má rovnako najsilnejšiu pozíciu strana Smer. Prémie sa schvaľujú každý štvrťrok a podľa vnútorných predpisov vo fonde môžu dosiahnuť od nuly do sto percent súčtu platov za posledné tri mesiace v závislosti od „osobitného iniciatívneho prístupu k plneniu pracovných povinností“.

Fond nevidí na plných prémiách pre vedenie nič zlé, aj keď premiér Robert Fico vyzval, aby sa v čase dosahov svetovej finančnej krízy šetrilo. „Fond len v rámci rozpočtu na svoju činnosť ušetril v minulom roku v prepočte takmer milión eur,“ reagovala hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová.

Fond, ktorého ročný rozpočet dosahuje okolo  päť miliónov eur (150 miliónov korún), zváži podľa Lesajovej aj ďalšie opatrenia. „S tým súvisí aj uvážlivá personálna politika, pri ktorej krátenie platov nie je vždy najefektívnejším riešením,“ dodáva hovorkyňa. Z úloh, ktoré fond v poslednom štvrťroku minulého roka splnil, vyzdvihla znižovanie nákladov a prechod na euro. Fond vlani šetril napríklad tým, že upustil od nákupu nových áut, a to po tom, čo na to poukázal denník Pravda. Za prechod na euro fond zaplatil poradenským firmám.

Plné odmeny dostávalo vedenie fondu aj vlani. Líder Smeru Robert Fico vtedy odkázal, že sa nedá povedať, že s tým súhlasí. Najnovšie odmeny už Smer komentovať nechce. „K celej záležitosti sa vyjadril FNM,“ reagovala hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová-Rýsová.

Za minulej vlády Mikuláša Dzurindu mali členovia výkonného výboru fondu prémie limitované do výšky 80 percent platu. Na rozdiel od súčasných nominantov však inkasovali aj odmeny za členstvo v orgánoch podnikov s vplyvom štátu. Predchádzajúca vláda sa odmenám pre svojich nominantov v rôznych inštitúciách nebránila, zatiaľ čo súčasný premiér Robert Fico vystupuje väčšinou proti vysokým prémiám. Fond v minulosti riadil privatizáciu, teraz sa zameriava na správu zvyšných podielov štátu v podnikoch.

debata chyba