Lajčák: Riešenie krízy národným egoizmom je cestou do záhuby

"Hlásim sa ku kontinuite smerovania zahraničnej politiky Slovenskej republiky," neprekvapil Miroslav Lajčák novinárov na svojom prvom stretnutí s nimi vo funkcii ministra zahraničných vecí. Prihlásil sa tak k politike svojho predchodcu Jána Kubiša, ktorý odišiel na post výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN (UNECE) v Ženeve.

10.02.2009 12:19
Miroslav Lajčák Foto:
Miroslav Lajčák na prvej tlačovej konferencii vo funkcii šéfa slovenskej diplomacie.
debata

Lajčák zdôraznil, že preberá rezort v čase hospodárskej krízy. Zmiernenie jej dopadov označil za prioritu ministerstva pod jeho vedením. „Neexistuje medzinárodné fórum, pre ktoré by riešenie krízy nebolo témou číslo jedna,“ zdôraznil.

Svoje snaženie na poste šéfa diplomacie zhrnul v troch bodoch. Na prvom mieste urobí všetko pre podporu slovenského exportu, ďalej sa pokúsi zachovať dobrú komunikáciu s kľúčovými zahraničnými partnermi v oblasti udržania investícií na území Slovenska. Na záver sa bude snažiť využiť členstvo SR v Európskej únii a v medzinárodných organizáciach na presadenie slovenských záujmov pri riešení dopadov finančnej krízy. „Riešenie krízy prostredníctvom národného egoizmu je cestou do záhuby. Dôležitá bude solidarita a vzájomná spolupráca na medzinárodnej úrovni,“ prízvukoval Lajčák.

V tejto súvislosti vyzdvihol aj užšiu potrebu spolupráce ministerstva zahraničných vecí s ostatnými rezortami vlády, najmä s ministerstvom hospodárstva.

Nový minister musel hneď na prvom stretnutí s médiami čeliť aj spŕške otázok týkajúcich sa slovensko-maďarských vzťahov. Nemyslí si však, že sú natoľko napäté, ako sa prezentujú a opierajúc sa o dobrú spoluprácu s Maďarskom v Európskej únii či v Severoatlantickej aliancii ich označil za komplexné. „Máme nevyriešené problémy, no treba ich riešiť s chladnou hlavou. Oveľa ľahšie je totiž vzťahy pokaziť, ako ich následne naprávať,“ myslí si Lajčák, ktorý avizoval skoré stretnutie s ministerkou zahraničných vecí Maďarska Kingou Gönczovou. „Pozvala ma do Budapešti, návšteva by sa mala uskutočniť v najbližších dňoch,“ prezradil.

Od nového ministra nemožno očakávať ani zmenu pohľadu na samostatnosť Kosova. Postoj Slovenska k tejto problematike označil za jasný a nemenný. „Neuznávame jednostranne deklarovanú nezávislosť Kosova,“ uviedol.

debata chyba