Kupovanie v NR SR má dokazovať nová nahrávka informačnej služby

Snehová guľa o kupovaní poslancov, ktorú spustil Daniel Lipšic (KDH), sa začína meniť na lavínu spravodajských hier. Nové skutočnosti o tom, ako to bolo s korupciou v radoch poslancov, by mala vyšetrovateľom priniesť doteraz nezverejnená videonahrávka. Má ju vlastniť tajná služba.

18.02.2009 07:06
nr sr, parlament Foto:
Ilustračné foto
debata

Tvrdí to bývalý šéf ANO Pavol Rusko, ktorý si nahral svojich straníckych kolegov Jozefa Elsnera a Ivetu Henzélyovú. Tí mu naznačovali, že im niekto ponúkal za hlasovanie s Dzurindovou koalíciou výhody.

„Kazetu, na ktorej je mnoho zaujímavých faktov, má tajná služba. Videonahrávka by mohla mnohé veci objasniť,“ povedal pre Pravdu Rusko. A odmietol konkretizovať, čo na kazete je. „Ak ma predvolajú, mám informácie. A môžem aj uviesť zdroje, kto mi ich poskytol,“ odpovedal bývalý minister Dzurindovej vlády na to, či vie svoje tvrdenia dokázať. Tajná služba sa k Ruskovým vyhláseniam odmietla vyjadriť.

Špeciálna prokuratúra už minulý týždeň začala vo veci trestné stíhanie. Či začnú stíhať aj konkrétneho politika, ukážu až výsledky vyšetrovania. Polícia môže znovu predvolať svedkov. Vypovedať chcú Vladimír Mečiar (HZDS) aj Rusko, prokuratúra nevylúčila, že predvolá aj ďalších.

Rusko hovorí, že ak by sa dnes polícia do prípadu pustila, je reálna šanca nájsť pravdu a rozpliesť klbko. „Som presvedčený, že tam lietali veľké peniaze. Bola za tým jedna finančná skupina,“ uviedol Rusko. A odmietol prezradiť, ktorú finančnú skupinu myslí.

Mečiar už prstom ukázal na jedného politika – bývalého ministra hospodárstva Jirka Malchárka. Rusko ukazuje na iného. " V prípade pána Dzurindu mám informácie, ktoré hraničia s istotou, že o tom nielen vedel, ale veci iniciatívne posúval dopredu," povedal pre televíziu TA3. Bývalý premiér odmietol na Ruskove slová reagovať. Označil ich za nezmysel.

Druhá Dzurindova vláda skončila vládnutie v rozklade. Opustili ju vlastní poslanci a podporovali tí, ktorí hlasovali proti jej programovému vyhláseniu. Parlament nakoniec odsúhlasil predčasné voľby. Už v tom čase vyšetrovala polícia kupovanie poslancov. Prípad odložila s tým, že bol síce spáchaný trestný čin, ale páchateľa nenašla.

debata chyba